DNA fra bunnen avinnsjøer på Andøya og i Nord-Trøndelag viser at gran og furu vokste i Norgemange tusen år før tidligere antatt.

- At trærskulle overleve i Norge under siste istid, har vært sett på som en umulighet avde fleste, forteller forsker Mari Mette Tollefsrud ved Skog og landskap.

Hun og over20 forskerkolleger fra 11 land står bak den oppsiktsvekkende nyheten om at granog furu har overlevd i Norge under siste istid. Funnene, som ble publisert idet kjente tidsskriftet Science i dag, utfordrer den gjengse oppfatningen avhvordan gran og furu overlevde istiden og hvordan de innvandret tilSkandinavia.

Dengjeldende oppfatningen har vært at furua vandret inn til Norge fra øst forrundt 9 000 år siden, mens grana først kom til Norge fra et Russisk refugiumfor 2 500-3 000 år siden.

- Gruppensom jobbet med fossiler og gammelt DNA, fant i bunnsedimenter fra Endletvatnetpå Andøya, furu- og gran-DNA som var henholdsvis 22 000 og 17 000 år gammelt.Disse funnene viser at gran og furu sannsynligvis overvintret på Andøya undersiste istid, forklarer Tollefsrud.

Under sisteistid var nesten hele Skandinavia dekket av is, men for over 22 000 år sidenvar den nordligste tuppen av Andøya isfri, og det fantes såkalte nunatakker,fjelltopper som stakk opp over isen. Det er tidligere vist at mindre planterkunne overleve istiden på disse nunatakkene, men ingen forskere har tidligeretrodd at større trær hadde kunnet overleve.

Ikke nok meddet, i bunnsedimenter fra Rundtjørn, ikke langt unna Meråker i Nord-Trøndelagfant forskerteamet gran-DNA som var 10 300 år gammelt, og som hadde en heltunik genetisk variant sammenlignet med prøver fra det russiskeovervintringsområdet.

- Da vistartet å undersøke granpopulasjoner fra flere steder, så vi at den variantensom ble funnet i sedimentene fra Trøndelag bare fantes i prøver fra Norge ogSverige og at den fantes i høyest frekvens i populasjoner nærmest Andøya.

- Det vil sidenne varianten sannsynligvis kjennetegner den norske istidsgrana som kan haovervintret nordvest for isdekket som dekket Nord-Europa, forklarer Tollefsrud,som har utført DNA-analysene på de moderne granpopulasjonene.

Grana som voksernord og vest i Skandinavia har altså en egen genetisk variant som ikke finneslenger øst i Europa. Tollefsrud understreker likevel at det har vært massivinnvandring av gran fra det Russiske overvintringsområdet, og at man i sværtmange granpopulasjoner finner en blanding av den norske «istidsgrana» og granasom har vandret inn fra øst.

Forskogforskerne er en bedre forståelse av trærs spredningsevne og klimatilpasningviktig for å forklare hvordan enkelte arter sprer seg, men også for å kunneforutse hvordan trærne vil reagere på klimaendringer. De nye studiene av granasinnvandring gir viktige bidrag når det gjelder forståelsen av hvordan arter harblitt påvirket av klimaendringer.

-Oppfatningen om at trær kun har overlevd istidene i mer sørlige og varmeområder for så å ha vandret inn etter siste istid er ikke nødvendigvis riktigfor alle arter. Resultatene våre er også svært viktige når det gjelderkartleggingen av granas genetiske ressurser, avslutter Tollefsrud.

Kilde: NTB Info