Onsdag fikk beboerne ved Hølonda helsehus forhåndsstemme på institusjonen. Imidlertid opplevde flere at stemmemottakerne hadde gått da de kom for å stemme selv om den bebudede tida ikke var over.

Innrømmer

- Jeg skal innrømme at vi gikk for tidig, men det var fryktelig travelt. Jeg skulle ha nytt møte med stemmestyrene, og det var ikke kommet noen for å stemme på en halvtime. Vi varslet betjeninga om at vi gikk, og vi måtte ta en beslutning, sier rådgiver Lars Erik Holmeide.

Først kom stemmemottakerne hvorav Holmeide var en av de to, ti minutter for sent fordi Holmeide var hos legen først. Holmeide sier at de fikk tatt unna køa. Etterhvert stilnet pågangen, og stemmemottakerne ble sittende en halvtime uten at noen kom. Da bestemte de to stemmemottakerne seg for å gå selv om det fortsatt var en halvtime igjen av stemmetida. Flere reagerte på at de ikke fikk stemme. En leser som har tatt kontakt om dette, sier at konsekvensen er at beboere må ta drosje for å komme seg til valglokalet på mandag, og at ikke alle ser seg råd til det. På onsdag fikk beboerne heller ikke stemt ved kirkevalget, men Holmeide sier at det er kirka selv som har ansvar for å ta seg av det.

I alles påsyn

Det har også kommet reaksjoner på at valget ikke har vært hemmelig nok. Stemmesedlene var lagt ut foran urna, og det var lett synlig hvilken stemmeseddel de tok.

- Vi to som var på helsehuset, er autorisert som personell til å bistå velgere. Det kan være litt vanskelig å finne fram. Det er 14 parti i fylkesvalget, og da må vi gjøre det slik. Ellers risikerer vi å måtte sperre for andre som vil stemme, i lang tid, sier Holmeide.

Han nevner som eksempel en velger på 101 år som er krystallklar i hodet, men har dårlig syn. Hun fikk hjelp med å finne rett stemmeseddel etter at Holmeide hadde spurt henne hvilket parti hun ønsket å stemme på. Holmeide sier at stemmemottakerne ikke stiller ledende spørsmål.

- Hvis folk har noe å klage på, kan de sende en henvendelse til valgstyret der ordføreren er leder. Det er ikke aktuelt å foreta omvalg, sier Holmeide.