Grunnvann er mer enn noe som kan drikkes. Det kan også benyttes til oppvarming og avkjøling, og grunnvann er allerede i bruk som oppvarmingskilder flere steder i Melhus. Ett av eksemplene er Buen omsorgssenter. Grunnvann pumpes opp fra grunnen, og føres tilbake etterpå.

Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) startet 22. september med tyngdemålinger for å tolke geologien i området mellom Jaktøyen og Søberg i Melhus. Hensikten er å undersøke grunnvannsforekomstene. I Melhus er det antatt at det finnes store grunnvannsforekomster i for eksempel Melhus sentrum og på Fremo. På Lundamo er det derimot uklart om det er nok grunnvann til å varme hele boligfelt og idrettshaller.

Tyngdemålingene vil skje i 1-2 uker, og medarbeidere fra NGU går på innmark samt langs veier og stier for å foreta målingene. Ifølge ei pressemelding vil hver måling ta fem minutter, og det skal gjøres ei måling omtrent hver 100.meter. Ingeniør Jomar Gellein ved NGU uttaler i pressemeldinga at målingene ikke vil gi spor eller skade av noe art.

- Vi håper at grunneiere ikke har noe imot at vi går på innmarka deres og gjør disse målingene. Målingene utføres som en del av et forskningsprosjekt i samarbeid mellom NGU og NTNU der målet er å få et grunnlag for optimal utnyttelse og forvaltning av grunnvannsressursene til varme og kjølebehov i Melhus sentrum, forklarer Gellein.

NGU viser til at tyngdekrafta varierer fra sted til sted, avhengig av hvilke bergarter og tykkelse på løsmasser som finnes i grunnen.

Resultatet av disse målingene vil, sammen med andre geologiske og geofysiske observasjoner, bli brukt til tolking av geologien i området. I dette prosjektet er det tykkelsen av løsmassene over berggrunnen som er tema, opplyser NGU.

Melhus er en av to kommuner som er med i prosjektet "Optimal ressursutnyttelse av grunnvann til oppvarming og kjøling i Melhus og Elverum".