Styringsgruppa for kommunereformen i Melhus bestemte i dag tirsdag at spørsmålet om flere utredninger skal legges fram for kommunestyret. Kommunestyret vil bli spurt om Melhus skal lytte til Fylkesmannens innstendige råd om at Melhus utreder for å ha et kunnskapsgrunnlag.

Det vil ikke skje før i november, opplyser assisterende rådmann Morten Bostad som var tilstede på møtet, til Trønderbladet.

Styringsgruppa består av representantene i Melhus formannskap samt for de to partiene som ikke er med i formannskapet. I tillegg sitter tre tillitsvalgte i styringsgruppa.

Vil ikke stresse

- Det er viktig at denne saken behandles i kommunestyret. Vi behøver ikke å stresse, og vi skal ikke la Sanner presse oss til noe vi vil. Setter vi ned foten, vet Midtre Gauldal det, sa Gunnar Krogstad (Ap) i møtet.

Krogstad mener det er på høy tid at politikerne sier at Melhus har utredet nok, og at politikerne heller vil ha fokus på utredninga av eldreomsorgen som kommunestyret har bestilt.

- Jeg har prøvd å være tydelig, og vi sier at vi klarer oss alene, sa Krogstad.

Jan Arne Bremnes (KrF) uttalte blant annet at det er mye skrik og lite ull.

Frykter tvang

Varaordfører Sigmund Gråbak (uavhengig) mener at nabokommunene ikke er lunkne, og at de venter på signaler fra Melhus. Slik det ligger an nå, kan det gå flere måneder før nabokommunene vet om Melhus vil utrede sammenslåing med dem. Midtre Gauldal og Skaun har signalisert interesse,mens Klæbu har meldt at de ikke vil gi noen signaler før etter valget. Tidligere har Melhus hatt samtaler med nabokommunene.

- Jeg er livende redd for at hvis Melhus setter seg på sin høye hest, vil enten ei Høyre/Fremskrittsparti-regjering eller ei Arbeiderparti-regjering bruke makt, mente Gråbak.

Regional rolle

Prosjektleder Alf-Petter Tenfjord fra Fylkesmannen sa at Fylkesmannen ønsker at Melhus skal spille en regional rolle. Melhus er den neststørste kommunen i Sør-Trøndelag, og passerte nylig 16.000 innbyggere.

- Vi trenger en storkommune som er raus overfor kommuner som trenger hjelp. Om andre trenger hjelp, håper jeg at dere vil gi det, sa Tenfjord.

Tenfjord anbefalte sterkt at Melhus foretar ei utredning for å skaffe seg kunnskapsgrunnlag om kommunen er rustet overfor utfordringer i framtida.

- Melhus er en veldig ressurssterk kommune, sa Tenfjord.

Han pekte blant annet på at Melhus i 2040 vil ha dobbelt så mange eldre som nå, og at andelen personer i arbeidsfør alder i forhold til gruppa over 80 år, vil synke.

Vil ikke hjelpe

- Jeg reagerer på at Melhus skal være med på å løse problemene i Sør-Trøndelag. Hvis kommuner har problemer, er det en statlig oppgave. Vi skal løse våre problemer, og det har Melhus fått til, sa Joralf Rindli (Frp).

Kommunereformen for Melhus' del kom altså ingen skritt lenger i dag, og det er nå opp til det nye kommunestyret om rådmannen skal innhente konsulenthjelp for å få foretatt utredning. Fylkesmannen har satt av 400.000 kroner til hver kommune som utreder, og prosjektleder Tenfjord understreket at pengene går til kommuner som utreder mulig samarbeid med andre kommuner.

Melhus kommunestyre har tidligere vedtatt at det er helt uaktuelt for Melhus å slå seg sammen med Trondheim, og at Melhus klarer seg alene.

Gunnar Krogstad (Ap) og ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) er enige om at Melhus klarer seg alene også i framtida, men de er uenige om det er behov for ytterligere utredninger. I midten møtesekretær Mari Grongstad.