Kjell Stokbakken er mannen som skal ta Norsk Kylling til nye høyder. For å få til det må bedriften begynne å tjene penger igjen, og samtidig skape positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.

Sjokolade og søtsaker ved Nidar, laks ved Marine Harvest og nå kylling. Hvordan gjøre suksess ut av næringsmiddelproduksjon i storskala, har nærmest blitt Kjell Stokbakkens varemerke. Nå skal han bevise hva han er god for som sjef for de 350 ansatte ved Norsk Kyllings produksjonsanlegg i Engan på Støren.

Trondhjemmeren Kjell Stokbakken ble headhuntet til sjefsjobben på Støren etter å ha løftet lakseslakteriet til Marine Harvest på Herøy i Nordland nærmest fra nedleggelse. Under Stokbakkens ledelse ble slakteriet derimot et av landets mest effektive med høy kvalitet og volumvekst. Stokbakken er naturlig nok veldig opptatt av forbedring i alle ledd, men sier at det generelt er vanskelig å innføre endringer i organisasjoner.

Innføre endringer

– Alle vil som regel ha forbedring, men gjennom min karriere har jeg opplevd at det er vanskelig å innføre endringer. Ved Norsk Kylling som andre steder må vi jobbe med grunnstrukturen i bedriften, sier han.

– Målet er å bli mer forutsigbar og ha et stadig fokus på forbedring og kontroll. Nå har vi en ambisjon om å begynne å tjene penger igjen, noe vi ikke har gjort på to år. Det er imidlertid jobbet godt de to siste årene med å få på plass bedre grunnforutsetninger, som blant annet tarifflønn til alle. Det har vært viktig, men pengene skal tjenes også, sier Stokbakken og legger til at organisasjonen har et betydelig forbedringspotensial.

Ringvirkninger og stolthet

Ringvirkninger i lokalsamfunnet står sterkt for den nye sjefen, og målsettingen er at de ansatte skal bli stolt av arbeidsplassen sin, og at bedriften skal være åpen mot lokalsamfunnet om det som skjer.

– Det er mange arbeidsplasser knyttet opp imot Norsk Kylling, og det er viktig for oss å få folk til å forstå at vi faktisk tilfører kommunen mye bra. For meg er det et mål at alle som jobber her skal være stolte av det de driver med, og samtidig bevisstgjøre at vi er en viktig arbeidsplass i Midtre Gauldal.

Kyllingsalget på vei opp

En av de største utfordringene til kyllingbransjen er sviktende salg. Fjorårets mediefokus med funn av antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøtt fikk norske forbrukere til å bli skeptiske.

– Dette påvirket ikke bare Norsk Kylling, men hele bransjen merket det. Nå er imidlertid kyllingsalget på vei tilbake, men vi har fortsatt mye å jobbe med når det kommer til å få fram alle positive sider ved våre produkter og bransjen generelt. Jeg er veldig opptatt av åpenhet og at ingenting skal være skjult. Vi har ingen hemmeligheter og jeg opplever at vi har et godt forhold til både lokale myndigheter og mattilsyn, sier Stokbakken.

Ny fabrikk?

Når det gjelder om bedriften skal bli værende i Engan er det fortsatt mye som er usikkert.

– Vi har mange planer for hvordan ting skal gjøres, og opplever samtidig en veldig stor vilje blant eierne til å være med på en ny tankegang for hvordan bedriften skal drives lønnsomt. Vi må jobbe systematisk med hvor vi skal, og hvordan vi skal se ut i framtida. Dette vil være med å forme hele organisasjonen, men om vi skal flytte på oss, er for tidlig å si noe om nå. Først må vi få på plass kontrollen på drift, så kan vi se på hvor veien går videre, konkluderer Stokbakken og utelukker dermed ikke en eventuell flytting.

Kjell Stokbakken har stor tro på sin nye arbeidsplass med de utfordringene som foreligger. Han roser også mottagelsen han har fått blant de ansatte og produsentene som blir beskrevet som dyktige, engasjerte og hyggelige folk. Pågangsmotet til grunnleggeren Agnar Østhus blir også framhevet.

– Jeg har stor respekt for det som er gjort her, og det at Østhus har klart å bygge opp en så stor virksomhet på Støren, er beundringsverdig. Det minner meg for øvrig litt om laksenæringen, der lokale gründere også ut fra nesten ingenting har bygd opp en svært levekraftig industri. Nå skal vi imidlertid utvikle Norsk Kylling videre framover, og jeg gleder meg til å ta ordentlig fatt på jobben, avslutter den nye sjefen smilende.