Statskogs rypetellinger gir ikke gode forhåpninger til rypejegere. Forholdene i Midt- og Sør-Norge sammenlignes med rypejakta i 2012, som var den dårligste i manns minne.

Dårlig i sørDet er nordlendingene som kan ha forhåpninger om en god jaktsesong i år.

- Det går et skille i bestanden omtrent ved Polarsikrelen i år. I Troms og lengst nord i Nordland er det gode rypebestander i år, særlig på kysten i Troms. Sør for Saltfjellet er det ganske begredelig hele veien, sier Jo Inge Breisjøberget som er fagsjef for jakt og fiske i Statskog til Newswire.

Faktisk er det bestemt at rypa og skogsfugl fredes i Ljørdalen i Trysil, samt på Statskogs eiendommer i Femundsmarka og på Hjerkinn i Dovre kommune.

- Det er første gang jeg opplever det i min tid i Statskog, sier Breisjøberget.

Flere jaktlag har også bestemt seg for å avlyse rypejakta, blant annet Kvikne Fjellstyre.

Røffe kår i vårDen sene sommeren får litt av skylda.

– I fjellet ble hele snøsmeltingen satt på vent i lang tid. I slike år må rypene oppsøke barflekker å ruge på. Der blir de svært sårbare. Rødreven kan bare lete opp sånne flekker og være ganske sikker på å finne mat der, sier Breisjøberget.

Nyklekkede rypekyllinger lever nesten utelukkende på innsekter de første ukene. Når de blir født i snørike omgivelser, er tilgangen på mat derfor liten.

FolkejaktaRypejakta starter 10. september, og varer til 28. februar.

Statskog skriver på sine hjemmesider at rypejakta regnes som "folkejakta" i Norge. Oppmot 70 000 opplyser at de jakter på rype.

Kvoten i Trøndelag er på ei rype og en skogsfugl per jeger per jaktdag. Brunfuglen er fredet.