Valpen Ailo var glad og frisk da Kristian Nordhaug (23) og Linda Solberg (20) på Hovin hentet den 1. august.

Må opereres

Etter kort tid viste det seg at den har en sjelden sykdom som fører til at den snarlig må ha en operasjon for å overleve. Operasjonen koster 30.000 kroner, og må utføres på Veterinærihøgskolen i Oslo.

Så mye penger har ikke samboerparet, og i sin fortvilelse over at den 11 uker gamle valpen må avlives om den ikke blir operasjon, har de startet Facebook-aksjonen Redd Ailo. Etter 15 timer er det kommet inn 9300 kroner. Fortsatt mangler samboerparet 20.000 kroner til operasjonen.

- Vi prøver Facebook-aksjonen som siste utvei. Responsen har vært over all forventning. Sida har vært oppe i 15 timer, og folk gir penger og ringer. Dette viser at det er et stort engasjement rundt dyrevelferd, sier Nordhaug.

For lite næring

Nordhaug forteller at valpen er tilsynelatende i god form, men at den har gått ned i vekt fordi den ikke får i seg nok næring. De kjøpte den hos en oppdretter i Sør-Norge, og da det viste seg at valpen kastet opp, tok de kontakt med oppdretter og veterinær. De fikk beskjed om at valpen kastet opp fordi den spiste for fort.

Men mandag fikk de tatt røntgenbilde av valpen, og det viser seg at valpen har en utvekst fra hjertet. Utveksten klemmer over spiserøret, og det er såvidt maten kan passere.

- Jeg er kjempefornøyd med Melhus dyreklinikk og veterinær Ida som har hjulpet oss, forklarer Nordhaug.

Har undersøkt

Nordhaug opplyser at hunden er fullforsikret, og at han har undersøkt om forsikringa dekker operasjonen.

- Jeg har vært i kontakt med Sparebank1 der hunden er fullforsikret, og de vil ikke dekke noe på grunn av karenstida på 30 dager. Jeg er i daglig dialog med oppdreter, og de er med og bidrar til operasjonen, sier Nordhaug.

Nordhaug forteller at valpen Ailo er famiilehund og jakthund, og at planen var å bruke den på jakt.

- Ailo er en del av familien. Vi har alltid hunder og katter, og dette er vår første jakthund, sier Nordhaug.

Facebook-sida har folk kommet med kommentarer og gode råd til samboerparet.

Kristian Nordhaug og Linda Solberg. Foto: privat