De er likevel ikke like store som de har vært de siste årene.

– Tall per 31. mai viser et antatt merforbruk på omtrent 500.000 kroner i enheten ved årets slutt, sier Hege Almås.

Pasienter fra sykehusene

Hun er enhetsleder ved Pleie og omsorg, som omfatter både helsesenteret på Støren, samt hjemmetjenesten. Sistnevnte har ansvaret for tjenestesentrene i Singsås og Soknedal, samt bo- og dagsenteret i Budal. Enheten omfatter også avdeling for funksjonshemmede.

Enheten sysselsetter omtrent 270 ansatte, fordelt på omtrent 160 årsverk.

Etter årets første kvartal, lå enheten an til å gå i balanse. Men etter tallene for mai er regnet opp, ligger de altså an til omtrent en halv million i merforbruk.

– Merforbruket er i hovedsak knyttet opp mot betaling for utskrivningsklare pasienter fra sykehuset, sier Almås.

Sliter

Trønderbladet har tidligere skrevet om de store problemene Midtre Gauldal kommune har med å ta imot pasienter som skrives ut fra sykehusene. De sliter med å ta imot pasientene, det gjelder i særlig grad de som trenger plass og pleie på helsesenteret på Støren.

I fjor brukte kommunen 730.000 kroner på å betale for seg, da de ikke klarte å ta imot pasienter. På de fem første månedene i år, kostet det kommunen 597.861 kroner.

Samhandlingsreformen, som ble innført i 2012, innebærer at kommunene må betale sykehusene dersom de ikke har kapasitet til å ta imot pasienter som er klare til å skrives ut fra sykehuset. Døgnprisen er 4.387 kroner.

Hjemmetjenesten klarer stort sett å ta imot pasientene som kan flytte hjem. Det er verre på helsesenteret, hvor det per i dag har de åtte korttidsplasser.

Helsesenteret pusses opp, nå er det rød avdeling som blir oppgradert. Tidligere har blå avdeling blitt ny. Åtte av omsorgsleilighetene på Svartøymoen, brukes under oppussingen som en del av helsesenteret.

Uforutsigbar enhet

Enhetsleder Hege Almås beskriver en drift som er veldig uforutsigbar. Brukernes behov endres raskt, og det kan plutselig komme til pasienter som trenger mye pleie.

– For å gi et eksempel, kan det skje en ulykke i dag. Her kan vi få en pasient, som for eksempel kan trenge en egen personalgruppe. Dette krever så klart veldig mye ressurser, og er veldig uforutsigbart.

Almås understreker at dette er et tenkt eksempel, og er ment til å prøve å beskrive den uforutsigbare hverdagen enheten står oppi.