Ungdomspolitikerne henvendte seg til de mange hundre i Melhushallen i håp om at de stemmeklare elevene velger nettopp deres parti.

Erlend Lien (19)

Helse- og oppvekstfag

– Jeg skal stemme, og jeg har bestemt meg for hvilket parti jeg skal stemme på. Jeg likte de sakene partiet fronter.

Linn Therese By (18)

Påbygg

– Jeg har ikke bestemt meg ennå for om jeg vil stemme, men jeg synes det er riktig at en bruker stemmeretten. Alle presenterer sakene sine så bra. Det er vanskelig å være uenig med noen eller helt enig.

Anna Eggen Skarbøvik (18)

Studiespesialisering

– Jeg skal stemme, men jeg er usikker på hvem. Det blir kanskje klarere etter skoledebatten. Alle snakker godt for seg.

Tommy Forsberg (18)

Anleggsmekanikklinja

– Ja, jeg tror jeg skal stemme, og jeg tror jeg vil stemme på Venstre. Det var lett å bestemme seg for det. Paneldebatten her på skolen er bra.

Mange løfter

Temperaturen steg under paneldebatten, og det haglet med løfter som gratis mat, bedre skolehelsetjeneste, større utstyrsstipend, mobbeombud, heltidsskole og at nynorsken kan bli valgfag.

- Det er vel ikke slik at dere foreslår å fjerne Sør-Amerika fra geografifaget, sa Håkon Kjøde Rødal fra Kristelig Folkeparti om nynorsken som obligatorisk del av undervisninga.

Lærlingeplasser opptok ungdomspolitikerne, men ikke alle vil ha det lovfestet.

- Å lovfeste lærlingeplass er som å love et ligg på byen, mente Silje Bjørnung fra Høyre.

Kristian Torve fra Arbeiderpartiet var opptatt av at økende arbeidsledighet vil bety mindre skattekroner til kommunene, og dermed fare for nedskjæringer.

Barfot

Julian Kristiansen fra Sosialistisk Ungdom opplyste at han hadde gått på restaurant- og matfag på Melhus videregående skole, og at dersom han skulle ha klart seg bare med utstyrsstipendet, måtte han ha gått barfot på kjøkkenet.

- Det er mer løgn fra venstresida enn klamydia i Tromsø, mente Leif Andreas Eidsvåg fra Fremskrittspartiet.

Even Hånes Langen fra Venstre var opptatt av at garanti om lærlingeplass er vel og bra, men at en slik garanti ikke garanterer at en får jobb etterpå.

Oljekrana

- Vi er nødt til å stenge oljekrana over natta om vi fortsetter som nå, sa Nina Bie fra Miljøpartiet De Grønne

- Verden står overfor den største flyktningenkrisen etter andre verdenskrig. Vi mener at vi må ta hele verden i bruk, sa Daniel Myhren Hovind fra Senterpartiet

- Når folk flest kommer fram til buffeten, er det bare aspik med gulerøtter igjen, opplyste Didrik Sten Ingebrigtsen fra Rød Ungdom som var opptatt av at noen tjener veldig mye bedre enn resten.

Ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) var invitert av skolen til å være til stede under skoledebatten, og hun fulgte den fra sidelinja. Til Trønderbladet sier hun at ungdomspolitikerne var flinke.

Ola Gimse Estenstad var ordstyrer.
Flere partier hadde med seg bakkemannskap.
Panelet bestod av representanter fra de partien som stiller liste ved fylkestingsvalget.