Arbeidsrettssaken mellom Bjørn Vevang og Melhus kirkelige fellesråd startet tirsdag i Sør-Trøndelag tingrett. Det er satt av fire dager til rettsaken.

Orgelsaken i Melhus har skapt uro og konflikter. I kjølvannet har Bjørn Vevang blitt sagt opp fra stillingen som kantor, en oppsigelse han mener er grunnløs.

Det er hovedsakelig tre momenter som rettsaken tar for seg. Det første er hvorvidt Vevang selv har sagt opp stillingen sin. Det andre er om oppsigelsen han mottok fra Fellesrådet var saklig begrunnet, dernest om det er grunnlag for erstatning. Ifølge Fellesrådet vil det være urimelig at arbeidsforholdet fortsetter, og de ønsker at det skal gjøres gjeldende at Vevang selv har sagt opp stillingen sin. Vevang på sin side ønsker at oppsigelsen skal gjøres ugyldig, samtidig som han ønsker å beholde jobben som kantor i Melhus.

Advokatene Anne Marie Due og Kristian Nørgaard, som representerer fellesrådet, hevdet at Vevang hadde opptrådt illojalt overfor sin arbeidsgiver, blant annet gjennom uttalelser til media. De fremmet også påstander om at Vevang er en konfliktskaper i kirkemiljøet.

Advokat Jan Arild Vikan representerer Bjørn Vevang, og sa at det ikke finnes brudd på lojalitet fra hans klients side.

Ytringsfriheten tilsidesatt

Vikan mente det ikke var grunnlag for opphør av arbeidsforholdet og fremholdt blant annet at konfliktnivået ikke er spesielt høyt i forhold til andre lignende saker.

- Vevangs redegjørelse vil vise nettopp dette. Vi mener at det også skal ytes erstatning fordi at han har fått tilsidesatt sin grunnlovsrett til å ytre seg og blitt møtt med oppsigelse når han har tatt ansvar i en vanskelig sak. Dersom arbeidet opphører som en konsekvens av dette kreves det erstatning.

Verken Bjørn Vevang eller leder i fellesrådet, Asbjørn Buklev, ønsket tirsdag å gi noen kommentar om saken til Trønderbladet.