Erik Løvseth på Øysand kan ikke minnes dårligere sommer med tanke på åkerveksten.

– Regnbygene har stått i kø, og det har ikke vært noe skikkelig varme. Avlingene ser ut til å bli veldig varierende. Fra bra til nesten ingenting, sier Løvseth.

Mange kornåkrer har store felt med gul og dårlig vekst.

Drukner i vatn

– Kornet har druknet rett og slett, eller næringa er vasket ut. Vi ser det nesten overalt, særlig der det er kjørt mye, og i forsenkninger i terrenget, sier Løvseth, som er med i laget som leter etter floghavre i kommunen.

– Hvordan ser det ut hos deg?

– Jeg har også gule felt i åkeren, men det er heldigvis ikke snakk om så store areal. Jeg sådde tidlig, rundt 2. og 3. mai, og det ser ut til at tidlig sådde åkrer har berget best, sier han.

Fagkonsulent Jens Granøien i Melhus kommune tror også at det er regn og fuktig vær som har skapt gule felt med dårlig vekst, kombinert med låge temperaturer.

– Vi regner med at årets kornavlinger blir under det normale. Men hvor mye er vanskelig å si ennå. Vi har også fått signaler om at det står dårlig til med poteten flere steder, sier Granøien.

Tre uker forsinket

Jordtypen på gården til Erik Løvseth er leire, men dreneringa er god. Nærheten til fjorden gjør at det tørker relativt raskt om våren. Noe av arealet har Erik ettergjødslet, men han er i tvil om virkninga.

– Det vi trenger aller mest er sol og varme. På denne tida av året skulle kornet ha matet seg, og begynt å bli gult. Men åkrene er fortsatt grønne. Veksten er nok bortimot tre uker etter normal utvikling, forteller han.

Normalt starter han treskinga mellom 20. og 25. august. I år blir det langt ut i september, regner han med.

Av erfaring vet han at været gjennom en vekstsesong jevner seg ut. Er det en dårlig forsommer, pleier det å bli en bra høst.

– Vi har ikke annet å gjøre enn å vente og se. Det er nok flere enn bøndene som ønsker seg mer sommerlig vær, sier Løvseth.