Den regntunge sommeren preget av temperaturer midt på treet fører til at plantegleden hos folk forverres, ifølge daglig leder Magnus Bredeli ved Ekra Gartneri på Klett.

Torsdag var det i tillegg sesongstart for planting av julestjerner som skal bli store og fine til høytiden i desember.

– Det er en liten nedtur å starte med julestjernene hvert år på denne tiden, men det må til, og da hjelper det litt psykisk at det ikke er over tjue grader og sol utendørs, sier Bredeli med et lurt smil.

Få vil ha sommerblomster

Mangelen på godt vær gjør sitt til at handel per kunde på gartneriet har gått ned.

– Man får selvfølgelig planteglede når det er sol og høyere temperaturer og kan vedlikeholde hagen på en annen måte. Nå er det få som kjøper sommerblomster, og det som redder oss økonomisk er at vi ligger godt plassert ved E6 så det er enkelt for nye kunder å ta turen innom, sier Bredeli.

Perfekt for ferdigplen

Omplanting av blomster på kirkegårder, busker og vekster, og ikke minst ferdigplen, er noe det går mer av i perioden vi er inne i. Og for de som skal legge ny plen er forholdene mer enn ypperlig ifølge gartneren.

– Ferdigplen skal legges så bløtt som mulig, men det som kan være utfordringa da er å få jorda planert godt. Er det for mye regn blir det bare sump, og det er en heller ikke optimalt. I fjor var det mye varmere, så da måtte man vanne mer, så årets sommer er mer gunstig.

Husk å tilføre næring

Og har du vært på en lang ferie, og kommer hjem til en nesten gjengrodd og ugjenkjennelig hage, behøver du ikke å miste håpet.

– Klipper man vekster og busker litt tilbake vil man få en fin blomstring, men det folk også gjerne glemmer er å tilføre hagen næring. Plantenæring som er flytende er enklest nå, siden næring som strøs vil ta litt lenger tid.

Luseår

I år er det veldig mye lus, både på eple- eller plommetrær. Ifølge Bredeli gjør ikke lusa skade slik at trærne dør, men eplene og plommene kan glimre med sitt fravær av andre grunner.

– Under blomstringa på forsommeren i år var det ikke varmt nok, så humlene fikk ikke gjort jobben sin. Lusa er det ikke så mye å gjøre med, men mange tyr til diverse kjerringråd som for eksempel grønnsåpevann for å få bukt med problemet, avslutter han.

Wannipha Dahlen er sesonghjelp på Ekra Gartneri, og startet torsdag med forberedelser av årets julestjerner. Foto: Ekra Gartneri