Melhuslista vil ikke si hvem de vil samarbeide med etter valget, og det kan skje at den nye lista kommer i en vippeposisjon. Toppkandidat Sigmund Gråbak mener det er viktig å være åpen for samarbeid med alle partier.

– Vi har gitt beskjed om at vi er blokkuavhengig, og vi vil gjøre avtale med dem som gir oss best uttelling. Etter valget må vi bli en del av ei gruppe, og det skal vi håndtere. Jeg er optimist, og vi får så gode tilbakemeldinger på Melhuslista. Folk sier til oss at vi har mange gode kandidater og et godt program. Jeg har store ambisjoner på vegne av Melhuslista, forklarer Gråbak.

Gråbak vil ikke snakke om hva en skal jobbe med om han ikke blir ordfører eller varaordfører etter valget, og han viser til at han for tida er varaordfører, bonde og pensjonist.

Han meldte seg ut av Høyre og ble ordførerkandidat for Melhuslista etter at han ble vraket av Høyre under nominasjonsmøtet. Nylig bebudet ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) at kommende kommunevalg vil bli et ordførervalg, og at det er bare to ordførerkandidater. Jagtøyen mener at de to kandidatene er henne og Gunnar Krogstad (Ap).

– En må ha respekt for at alle partier har ordførerkandidater. Å si lenge før valget at det er bare to, blir feil. Vi i Melhuslista mener også noe med at vi har ordførerkandidat. Dersom noen vil at jeg skal bli ordfører, må de stemme på Melhuslista, sier Gråbak.

Han ser nå tilbake på fire år som varaordfører. Avsetninga på tomter i Hofstad næringspark er noe av det han er mest fornøyd med i fireårsperioden som snart er over.

Hofstad næringspark har kostet Melhus kommune over 100 millioner kroner, og det tok tid før salget av tomter kom skikkelig i gang. Men nå spretter det ene bygget opp etter det andre, og det som ruver mest er Nord-Europas største innendørs grusbehandlingsanlegg.

Ramlo Sandtak er i gang med de siste forberedelsene på det nye anlegget som åpner i løpet av høsten. Først skal anlegget prøvekjøres, og det pågår testing av anlegget slik at Ramlo Sandtak ønsker å vente med mediebesøk inne. Ramlo Sandtak er en stor aktør innen foredling og transport av sand/grus og pukkprodukter. Bedriften har rundt 35 ansatte ifølge nettsida, og hovedanlegget for produksjon av sand og grusprodukter er i Stokke grustak på Kvål. Produksjonsanlegget for pukk er i Sjøla i Vassfjellet.

Sigmund Gråbak, som er fungerende ordfører mens Jorid Jagtøyen er på ferie, kikker stolt bort på anlegget til Ramlo Sandtak. Han har vært på omvisning der sammen med rådmann Katrine Lereggen, og er imponert.

På nabotomta graves det for bygget som Matpartner fra Klæbu skal sette opp. Matpartner leverer matprodukter til ulike aktører. Først ut i Hofstad næringspark var Delprodukt, og Gråbak forteller at bedriften arbeider med å få samlet all virksomheten i næringsparken.

– Jeg er glad for utviklinga i Hofstad næringspark der vi ser at det fylles opp med store og små næringsbedrifter, sier Gråbak.

Folketallet

Ett annet moment han gleder seg over, er at folketallet ser ut til å være på vei oppover igjen etter at Statistisk sentralbyrå tidligere i år offentliggjorde tall som viste nedgang for vekstkommunen. Igjen kan det være håp om at Melhus passerer 16.000 innbyggere med det første.

For siste gang denne perioden er Gråbak fungerende ordfører.

– I denne perioden har ordføreren og jeg vært bevisst på at en av oss skal være til stede. Selv om det ikke er all verden som skjer, er det greit at det er mulig å treffe en av oss. Innbyggere tar kontakt, sier Gråbak.

Om ordførervervet

Gråbak legger ikke skjul på at han ble skuffet over ikke å bli ordfører etter kommunevalget for snart fire år siden. Høyre fikk inn ni i kommunestyret og Senterpartiet seks.

– Jeg sluttet med melkeproduksjonen for å bli ordfører, opplyser Gråbak.

Samtidig understreker han at han ikke kunne gå rundt i fire år å tenke på at han var skuffet.

– Jeg har ofte fått høre at Høyre burde hatt ordføreren siden vi var et større parti enn Senterpartiet. Vi sørget for et skifte, og det ble et borgerlig styre, sier Gråbak.

Senterpartiet forhandlet både til venstre og høyre, og Gråbak rykket ut i Trønderbladet og sa at Høyre var interessert i samarbeid.

Jobben

Samtidig synes han perioden som varaordfører har vært interessant.

– Ordføreren og jeg har hatt en klar strategi på å ta alle innbyggerne på alvor. Jeg har hatt en 60-prosentstilling, men jeg har jobbet 80-100 prosent på grunn av de mange politiske sakene jeg har jobbet med. Jeg har trivdes i den politiske ledelsen, og jeg vil gi ordføreren ros for at hun har delt på oppgavene oss imellom, sier Gråbak.

Stillinga hans ble utvidet med den begrunnelsen at han skulle ha et spesielt ansvar for næring, og han mener at den beste løsninga er at en ledende politiker og næringsforeninga samarbeider om næringssaker.

– Veien inn til næringslivet blir kort. Næringslivsfolk har det travelt og vil at noe skal skje. Da er det om å gjøre å koble oss på, forklarer Gråbak.

Snorklipping har han også fått oppleve, og størst pris satte han på å få være med på snorklippinga for pendlerparkeringa på Brubakken. Han nevner også saker som utvidet togtilbud, revidering av arealplanen, utviklinga i Hofstad næringspark og at det har løsnet på Kvål slik at Trønder-Lyn fikk gå i gang med klubbhus og kunstgressbane. At det ikke er blitt boligbygging i Kvål sentrum på grunn av manglende friskmelding, synes han er beklagelig. Behandlinga av dem som berøres av Metrovann, synes han ikke er god nok og han føler at kommunen ikke har nådd fram til Fylkesmannen.

– Jeg synes de har vært smålige, og dette kunne ha vært håndtert på en mer smidig og ordentlig måte. Nå føler de seg overkjørt, mener Gråbak.

ETABLERING: Delprodukt kom tidlig til Hofstad næringspark, mens Matpartner holder på å grave tomt til nybygg nå. Foto: Gunn Heidi Nakrem