Singsåsbygg Anna Ingeborg Refseth med mannen Gunnar R. Larsen og barna Olaf (2), Ludvig (7), Inga (10), Oda og Marie (begge 15) og hunden valgte en litt annerledes ferieutflukt i år. Familien, som er bosatt i Oslo, fulgte pilegrimsleden fra Dalsbygda til Singsås på tre dager. En tur bestående av omtrent 60 kilometer der reiseruta gikk gjennom Forhollhogna nasjonalpark, med overnatting på setra Spellmovollen øverst i Dalsbygda og ved Storbekkøya Museumsseter i Budal.

Lang andredag

Den første dagen kjørte de fra Singsås til Os. Her parkerte de ved bomveg før Vangrøftdalen i Dalsbygda. Deretter gikk starten fra pilegrimsleden til Spellmovollen, en etappe på litt over fem timer. Den andre dagen var mer krevende og lengre, da de gikk fra Spellmovollen til Storbekkøya Museumsseter i Budal. Turen gikk gjennom Forollhogna nasjonalpark langs pilegrimsleden over fjellplatået på 1300 moh som går parallelt med Synnerdalen.

– Denne etappen var veldig lang, og tok oss omtrent 12 timer. Hadde det ikke vært godvær så kunne vi ikke gått hele biten på en og samme dag. Vi hadde stor aldersspredning blant deltakerne og da har man ulike behov og befinner seg på forskjellige nivå. En god motivasjon er å ha pauser, så det ble mange små og noen lange pauser, i tillegg til mange små og store måltider, forteller Anna Ingeborg.

Den tredje dagen gikk turen fra Tåvvamoen langs pilegrimsleden til Forsetmoen i Singsås der de hentet bilen med tog og taxi tilbake til Dalsbygda.

Tøyde egne grenser

Minstemann Olaf satt i bæremeisen til pappa Gunnar hele turen, mens Ludvig på 7 hadde en minisekk. Anna Ingeborg og hennes jenter tok resten av bagasjen. Den tyngste sekken og bæremeisen veide over 20 kilo hver, og de andre sekkene veide oppunder 15 kilo.

– Jentene gikk stort sett først og måtte vente på oss andre. Når vi er så mange ulike deltakere så kan det ikke gå raskere enn den som går saktest, men det gikk veldig fint og det var lite klaging underveis, forteller Gunnar som legger til at å forflytte seg sammen på denne måten gir en ny opplevelse av avstand og grunnleggende behov som mat, drikke, hvile og søvn.

- Det kan være gode referanserammer senere i livet. Det er ikke alltid ting går som planlagt, men da må man gjøre det beste ut av det. På en sånn tur tøyer man egne grenser, og lærer seg utholdenhet, samhold og får kjenne litt på hvor mye man tåler.

Mange gode opplevelser

Å gå langs pilegrimsleden består gjerne av lange øde strekk i ulendt terreng og i fjellpartier der været er skiftende. Å sjekke værmeldinger i forkant av turen er derfor viktig. Familien Refseth/Larsen var heldige med været, og hadde sol og oppunder 20 grader på sin lengste etappe den andre dagen. Med sju personer på tur er mange ting å tenke på, men i følge Anna Ingeborg kommer for eksempel lengde på turen an på hvilket utgangspunkt man har.

– Vi har aldri gått så langt sammen før, så det var en litt annen erfaring. Noe som sparte oss for mye bagasje og vekt var at vi ikke bar med oss all maten vi spiste underveis, men spiste frokost og middag på hyttene, samt hadde med oss niste. Det var i tillegg vanskelig å unngå gnagsår på slike turer, noe jeg fikk erfare, men vi sitter igjen med utrolig mange gode opplevelser. Det er ikke sikkert neste tur blir like lang, men kanskje frister det mer å gå fra hytte til hytte med dagstursekker.