Kontrollutvalget i  Melhus vil ha en revisjon for å undersøke forhold ved Buen omsorgssenter.

– Vi har ingenting å skjule, sier virksomhetsleder Arne Løvset.

Bekymringsmelding

En pårørende sendte bekymringsmelding med 4-5 punkter til Buen omsorgssenter, og Løvset sier at meldinga gjelder begge avdelingene ved Buen omsorgssenter. Meldinga er unntatt offentlighet, og ble ikke referert i Melhus kommunestyre da saken var oppe der. Verken ordfører eller assisterende rådmann Gunn Inger Løvseth var kjent med innholdet i meldinga.

Virksomhetsleder Løvset forteller at de ansatte ikke har avvist noe i bekymringsmeldinga selv om de ikke kunne gå god for alt som stod der.

– Vi la oss flat, og iverksatte tiltak, opplyser Løvset.

Meldinga skal etter det som ble opplyst i kommunestyret, ha gått på om behandlinga av en pasient var etisk forsvarlig. Ett av tiltakene som ble iverksatt, var refleksgrupper der ansatte skulle diskutere pasientbehandling og da blant annet av hvordan demente blir behandlet.

– Dette dreier seg om kompetanse og kunnskapsnivå. Ansatte kan ha en dårlig dag. Demente kan være krevende, og det er ikke alltid ting går som planlagt, sier Løvset.

Redegjorde

Løvset opplyser at han redegjorde for bekymringsmeldinga overfor kontrollutvalget, og at han trodde saken var ute av verden etter redegjørelsen. Etter kommunestyremøtet fikk han beskjed om at kontrollutvalget fikk gehør i kommunestyret for en revisjon. Han har vært på ferie fram til tirsdag.

En revisjon tror Løvset kan være nyttig for å gi politikerne et innblikk i situasjonen ved Buen omsorgssenter.

Heftig debatt

I kommunestyret var det heftig debatt rundt spørsmålet om revisjon. Flertallsgruppa mente at det var bedre å vente til den bebudede totalgjennomgangen av pleie- og omsorgssektoren er unnagjort, og Guro Angell Gimse (H) anbefalte at kontrollutvalget heller kunne ha dialog med rådmannen.

– Vi fikk inn en klagesak som vi tar på største alvor. Det ble tatt kontakt med pårørende. Dette handler om verdier og etiske holdninger hos den enkelte ansatte, opplyste assisterende rådmann Gunn Inger Løvseth.

Løvseth sa videre at det stort sett er lite klager. Melhus mangler pårørendegrupper selv om kommunestyret har vedtatt at dette skal oppprettes. Oddvar Horg (Ap) avviste at dette var en enestående klage, og at han har fått flere meldinger fra folk etter at klagen ble kjent.

Kontrollutvalgets leder, Ola Huke (SV) understreket at kontrollutvalget mente bekymringsmeldinga var så alvorlig at utvalget bad om et møte med ledelsen.

– Vi ble ikke beroliget. Dette handler om forsvarsløse og svake mennesker, og dette er en sak av enormt stor viktighet, forklarte Huke.

Huke fryktet at kommunestyret ville feie saken under teppet, og han mente at det trengtes en skikkelig analyse. Dette synet ble støttet av blant annet Arbeiderpartiet.

Etter at flertallsgruppa hadde hatt gruppemøte, ble det enstemmighet i kommunestyret for at kontrollutvalget skal bestille revisjon av Buen omsorgssenter.

VIKTIG: Kontrollutvalgets leder Ola Huke mener at revisjon av Buen omsorgssenter er så viktig at den bør tas nå.