Gauldal Videregående skole vil øke elevenes kompetanse om teknologi når de lanserer et nytt valgfag til høsten.

Deter elever på studiespesialisering ved Gauldal Videregående Skole (GSK) som til høsten kan velge det splitter nye teknologifaget. Avdelingsleder Øistein Øverkil Vie forteller at selv om ungdom kan en del om data, vil faget gi dem en verdifull kompetanse som gir bedre innsikt i en verden som er i stor utvikling.

– Dette er et fag som vil åpne mange muligheter for elevene i en mer og mer datastyrt verden. God datakompetanse kommer til å bli enda viktigere i årene framover, og personer med IT-kompetanse vil ha et fortrinn. Bedrifter investerer og satser store penger på datasikkerhet, datautvikling og nye dataprodukter, og vi ønsker å gi elevene en datakompetanse utover det å sjekke e-post og bruke word, excel og Facebook, sier Vie.

Kreativt innhold

Faget vil ha et innhold der elevene blir kjent med programmering, spillutvikling, multimedia, drifting av nettsider, administrering av databaser og hvordan man best sørger for datasikkerhet. Vie mener dette vil gi elevene grundig datakompetanse på veien videre etter videregående skole.

– Faget vil bære preg av problemløsning, og elevene blir kjent med faget mens de jobber og samarbeider om løsninger. Innholdet er kreativt, så det å skape noe vil være sentralt, forteller han.

Urovekkende at mange har lite kunnskap

Lærer for teknologilinja blir Marius Meldal, som vil kombinere lærerjobben med ansvaret for IT på GSK. Han ser fram til å vise elevene hvilke muligheter man har innen IT, men synes samtidig det er urovekkende at mange elever ikke har grunnleggende datakunnskaper.

– Når det gjelder datasikkerhet er det bekymringsfullt at mange har lite kunnskap, noe som kan bidra til at hvem som helst kan hacke seg inn på en usikret pc og stjele bilder og dokumenter. Det er veldig positivt at skolen tar tak i denne problematikken og satser spesielt på IT-fag, og jeg håper jeg kan være med og bidra til at elevene ser nye muligheter og kanskje gjøre de mer interessert i hvordan teknologien fungerer, sier Meldal.

Ser muligheter

Petter Steen Aksetøy er en av 17 elever som har søkt seg til teknologilinja til høsten, og han ser fram til å få nye datakunnskaper.

– Jeg er veldig interessert i IT, og vet at kunnskapen er veldig ettertraktet å ha med seg uansett hvilket yrke man skal ut i. Jeg håper vi får lært nok til at vi kommer et stykke videre, kanskje utvikler ei nettside eller en applikasjon for smarttelefoner, så det blir spennende, sier han.

.