Nødetater har rykket ut til Gaula etter at det er oppdaget miljøforurensing etter tirsdagens brann ved Trondheim Bil-Demontering.

Miljøvernrådgiveren i Melhus, politi og interkommunal utvalg mot forurensning har dratt til elvebredden.

Renner nedover elva

– Forurensingen skal ha nådd både Gaula og Gaulosen gjennom rør fra bedriften som går under bakken, opplyser operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Trønderbladet.

– Det kan dreie seg om alt fra bensin og diesel til olje og andre slags vesker. Dette ses på som svært alvorlig. Det er et vernet område.

Både lokale brannmannskaper, politi og IUA (interkommunalt utvalg mot akuttforurensning) er nå på plass ved adressen Øyvegen 41, der kartlegging pågår for å finne ut hvor stort utslippet er.

Både kommunen, kystverket og lensmann er varslet, opplyser politiet. Brannvesenet har med lenser og båt.

– Foreløpig håndteres undersøkelsene stort sett av lokalt brannvesen. Vi er i en oppstartsfase, sier Kyllo.

Undersøker

Ved miljøutslipp opereres det med fire nivåer på skadeomfang. Foreløpig karakteriseres utslippene som en kategori én eller to, men politiet sier dette kan endre seg etter hvert som de får bedre oversikt.

Det var Melhus kommune som oppdaget at det lekket olje og kjemikalier ut i Gaula.

Miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl forteller at olje og annet har kommet ut via bedriftens oljeutskiller og så ut i røret ved kyllingfjøset til Øie Gaarden.

Lenser

Dahl sier at forurensninga kan være skadelig for fisken i elva, men at han er mest bekymret for hva forurensninga kan bety for naturreservatet og fuglene der. Fuglene er midt inne i hekkesesongen, og mange fugler er innom Gaulosen på vei til andre steder. Oljefilm kan feste seg på fuglene, og være skadelig for dem, mener Dahl.

Lenser er lagt ut ved der overvannsrøret kommer ut ved Gaula. Elvevannet er farget av forurensning innenfor lensene.

- Sjekket dere ikke dette da det brøt ut brann hos bilopphuggeriet?

- Melhus kommune satte ned kriseledelse, og jeg ble spurt av rådmann Morten Bostad om dette kunne skje. Jeg har overvåket, og i dag var det kommet så mye at jeg slo alarm, sier Dahl.

Dahl peker på at det kan ta tid før vann fra brannstedet renner fram til Gaula, og at det nå er synlig at det kommer forurenset vann.

Interkommnalt utvalg mot akuttforurensning (IUA) er på plass i Øyvegen på Øysand for å undersøke utslippene. Både brannmannskaper og politi er nå på plass på det vernede området. Foto: Gunn Heidi Nakrem