Under et arbeidsmøte for Melhus formannskap i dag tirsdag, kom det sterke signaler fra politikere om at de vil ha utredet et kryss nord for Ler sentrum.

Krysset vil komme på gamle E6, og blir endepunktet for tverrforbindelsen over fra Losengrenda på Kvål.

800 meter lang bru

Statens vegvesen har vurdert et kryss nord for Ler sentrum, og under arbeidsmøtet opplyste delprosjektleder Magnhild Rømyhr og assisterende prosjektleder Vigdis Espnes Landheim at en mulighet vil være å bygge ei 800 meter lang bru fra Losengrenda og fram til gamle E6 på østsida.

Denne kryssløsninga vil komme inn på Ler omtrent der fotballøkka ved dagens E6 ligger. Velges denne, vil det ikke være behov for lokalveien som vegvesenet har tegnet i en stor bue i Losengrenda. I stedet vil en tverrforbindelse gå rett over Gaula fra krysset i Losengrenda.

Årsaken til at ei bruløsning blir skissert, er at et kart som viser en 200-årsflom, viser at en flom vil bre seg langt innover elvebredden mot Ler.

- Hydrologen vår er ikke glad for ei løsning nord for Ler sentrum, sa Rømyhr.

Statens vegvesen mener at et kryss sør for Ler sentrum er det beste av faglige årsaker.

Rådmannen har ved planlegger Tove Hellem, anbefalt et kryss sør for Ler sentrum for å unngå mye trafikk gjennom Ler.

Signal

Siden formannskapet var samlet til arbeidsmøte, ble det ikke fattet noe vedtak. Politikerne grublet på hvordan de rent formelt skulle fått gitt signal om at de ønsker ei vurdering av nordalternativet.

- Vi oppfatter det slik at signalet er at vi må utrede nordalternativet bedre for å vise hvorfor vi har valgt alternativet sør for Ler sentrum, sa Espnes Landheim.

Reguleringsplan

Statens vegvesen skal legge fram forslag til reguleringsplan, og kan også fremme innsigelse mot politikernes vedtak.

I november kommer reguleringsplanen for ny E6 til kommunestyret, og da skal politikerne foreta den endelige veilinja. Vegvesenet har planlagt ut fra kommunedelplanen der vestalternativet ble valgt. I kommunedelplanen står det at krysstype og plassering skal avtales i reguleringsplanen.

- Dette har jeg ikke hørt noe om, sier Lars Borten (Sp) til Trønderbladet, om et mulig kryss nord for Ler sentrum.

Borten startet i arbeidsmøtet i formannskapet som habil fordi formannskapet først så på sørløsninga. Den vil ikke berøre hans eiendom. Da formannskapsmedlemmer gikk over til å snakke om ei nordløsning, meldte Borten seg inhabil fordi ei slik løsning vil berøre hans eiendom. Det skjedde etter at flere reagerte på at Borten argumenterte for et kryss nord for Ler sentrum.

Sigmund Gråbak (uavhengig) hadde tidlig i møtet meldt seg inhabil fordi flere av kryssalternativene på Ler berører hans eiendom, mens Mikal Kvaal (H) som har eiendom på vestsida av Gaula ble erklært habil. Kvaal berøres ikke av krysset i Losengrenda.

Kartet viser ringvirkninga av en 200-årsflom. Gaula vil flomme over fram til jernbanesporet på østsida, og inn på områder på vestsida.
Kommer det nye krysset i Ler sentrum, nord eller sør for Ler sentrum?