Landbruks- og matdepartementet anbefaler at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier nei til det planlagte næringsområdet på Øysand.

Frykter ekspropriasjon

Nå har Melhus kommune fått brev fra Landbruks- og matdepartementet der departementet viser til at det aktuelle området på Øysand er et flatt fulldyrka areal på 183 dekar med høyt produksjonspotensial.

- Grunneierne ønsker fortsatt å drive jordbruk her, og er sterkt imot at arealene disponeres til næringsformål. Etablering av næring på disse områdene kan betinge ekspropriasjon, som er et svært inngripende virkemiddel, skriver avdelingsdirektør Geir Dalholt og seniorrådgiver Brynhild Resell i brevet.

Sistnevnte var med på befaringa Melhus kommune arrangerte før i år. Der var også grunneiere og representant for Kommunal-og moderniseringsdepartementet som tar den endelige avgjørelsen.

- Ble skuffet

Et flertall i Melhus kommunestyre har ønsket å legge ut et område på Øysand som næringsareal, og viser til at kommunen mangler næringsareal etter at Hofstad næringspark ikke lenger har ledige tomter. Ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) har hele tida vært imot næringsarealet der, mens varaordfører Sigmund Gråbak (uavhengig) er for.

- Jeg er skuffet over konklusjonen, og det er også en feil i uttalelsen fra fylkesmannen. Der står det at Øysand ikke er inkludert i interkommunal næringsplan, og det stemmer ikke, sier Gråbak.

Grunneier Asbjørn Øye er derimot ikke skuffet, og han mener at Melhus kommune må finne næringsareal et annet sted.

Fylkesmannen la ned innsigelse mot kommunestyrets vedtak, og ordføreren var på mekling der. Etter brudd i meklinga ble saken sendt over til departementene.

Landbruks- og matdepartementet mener at det vil bli tilgjengelige næringsarealer på Torgård i Trondheim om godsterminalen kommer der.

Seniorrådgiver Vigleik Stusdal fra Kommunal- og matdepartementet fotograferte det aktuelle arealet. Det er dette departementet som avgjør om åkrene kan bli til næringsareal.