10 valglister legges fram ved årets kommunevalg i Melhus, og av disse er 3 nye. Nykommerne er Melhuslista, Miljøpartiet De Grønne og Partiet De Kristne.

I dag tirsdag skal valgstyret som er formannskapet, godkjenne valglistene. Mona Lilleberg (H) sitter i formannskapet, og hun er også gruppeleder for flertallsgruppa.

- Jeg er for demokrati, men det blir pulverisering når det blir så mange valglister. Det blir ei utfordring å få til de rette vedtakene, sier Lilleberg.

Hun viser til at flertallsgruppa i dag inneholder fire parti (Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre), mens opposisjonen teller tre partier (Arbeiderpartiet, Kristelig folkeparti og Sosialistisk Venstreparti).

-Det er fire partier i flertallsgruppa som skal bli enige, sier Lilleberg.

Populære saker

Lilleberg mener det er lett for at partier/grupperinger tar tak i populære saker.

- Politikk er breddeidrett, og det er så lett å ta tak i populære saker. Politikk er mye mer enn dem, og vi skal omfavne så mye, mener Lilleberg.

Opposisjonsleder Gunnar Krogstad (Ap) mener at en må godta de listene som er lagt fram ettersom de er lovlige.

- Arbeiderpartiet har sitt eget opplegg, og vi bryr oss ikke om hvor mange lister det er, sier Krogstad.

Trekker seg

Møtesekretær Mari Grongstad opplyser at fem har trukket seg fra listene som nå skal godkjennes.

- Det skyldes at de har flyttet, ikke bor i Melhus eller at de likevel ikke ville stå på liste, sier Grongstad.

Politikerne er opptatt av å få flere til å stemme ved lokalvalget, og valgstyret skal senere ta stilling til hvor forhåndsstemmegivinga skal skje. Forhåndstemminga starter 1. juli. De senere årene har det vært mulig for stemmeberettigede å avgi stemme på for eksempel butikker. I tillegg har elever ved Melhus videregående skole kunnet stemme på skolen.