På østsida av Hovin sentrum og på Hovinsåsen blir innbyggerne hver vår berørt av støv og sand som virvles opp fra landbruksareal. Tore Østerlie har gjentatte ganger henvendt seg til kommunen for å prøve å gjøre noe med problemet. Etter rundt ett års ventetid, uten særlig respons fra kommunalt hold, har Østerlie fått nok.

- Støvføyka ødelegger mye for folk med ekstra vasking og vedlikehold. Vi bor jo på landsbygda og jeg forstår at bøndene må få lov til å dyrke jorda, men dette er sand som kommer opp etter at bonden pløyer og harver. Når den årlige sønnavinden kommer fyker dette opp, og vi får sandføyka sivende inn over hus og utstyr, sier Østerlie fortvilet. Han etterlyser nå tiltak for å få bukt med problemet.

Miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl i Melhus kommune var onsdag på befaring på Hovin for å kartlegge problemet.

- Vi ønsker å avdekke hva som skjer, og er derfor på befaring nå. Dette er ikke forurensing. Støvføyke spesielt fra grustak har vi kunnet håndtere, men i forhold til landbruksareal har vi ikke virkemiddelbruk eller handlingsrom til å gjøre noe så lenge aktiviteten er legitim, sier Dahl som sier det er en vanskelig sak å håndtere.

Se video øverst i saken for illustrasjon av støvføyka på Hovin! (video: Odd-Mikael Skavern)