- Sorenskrivergården skal bestå. Melhus kommune ønsker å ta hånd om hvordan den skal utvikles, slo Jan Arne Bremnes (KrF) fast i kommunestyremøtet tirsdag kveld.

E6-offer

Familien Nideng ønsker å bruke hele Sorenskrivergården for å kunne bygge nye driftsbygninger og ny låve når ny E6 kommer gjennom Kvål. Nesten alle bygningene på gården må rives. På vegne av familien hadde Statens vegvesen søkt om å kjøpe Sorenskrivergården av Melhus kommune for å ha makeskifte med familien Nideng.

Ifølge flertallsvedtaket i Melhus kommunestyre får familien noe av eiendommen, men ikke selve Sorenskrivergården. Der er det kommunal barnehage. Under kommunestyremøtet sa Bremnes også at han håper vedtaket kommunetyret har gjort, sikrer pendlerparkering. Elling Nideng har tidligere stilt areal til disposisjon, men bygging av pendlerparkering ble aldri realisert av Statens vegvesen. Først var årsaken at NVE la ned byggeforbud, og så flyttet vegvesenet pengene til andre prosjekter.

Elling Nideng sier at han er skuffet over vedtaket, og at det ikke ble den løsninga han håpet på. Vedtaket fører til at han ikke får plass til å føre opp ny låve,og dermed har han ikke plass til utstyr og dyrene.

- Politikerne vil tydeligvis ikke ha fjøs eller husdyr i Kvål sentrum, sier Nideng.

Sterke følelser

- Jeg er ikke et sekund i tvil om at det er sterke følelser i sving. Det vil bli skapt forventninger om at kommunen skal hjelpe til om vi hjelper Nideng. Vi har fått høre fra kvålsbyggene at vi ikke må ta Sorenskrivergården, sa Gunnar Krogstad (Ap).

Politikere har fått beskrevet at Sorenskrivergården er et landemerke på linje med Vertshuset Høvdingen som ble revet.

Lars Borten (Sp) sa i kommunestyremøtet at han ønsket at den gamle låven og buret skulle rives, og at den gamle hovedbygninga kunne bevares. Det var varaordfører Sigmund Gråbak (uavhengig) ikke enig i, og han mente Sorenskrivergården ikke er en eiendom som kommunen skal sitte med. Magne Ranum (H) framhevet at familien Nideng trenger arealet for å stå stødigere.

Ap (minus én utbryter som var Stig Ler), SV, KrF og Frp stemte for at deler av eiendommen kan selges til vegvesenet, mens selve Sorenskrivergården skal forbli i kommunal eie. Dette ble flertallsvedtaket.

Tirsdagens vedtak innebærer ikke at det blir kroken på døra for barnehagen i Sorenskrivergården der Unni Skipperø er styrer.