– En del blir sint og irriterte. De ser ikke på det som et problem, eller ønsker ikke oppfølging.

Hanne Mjøen forteller om reaksjonene de har møtt, når de har ringt foreldre til barn med det hun kaller en uheldig vekstutvikling i Midtre Gauldal. Mange foreldre ønsker ikke hjelp.

Mjøen er ledende helsesøster i Midtre Gauldal kommune.

Én av tre er overvektigEn ny folkehelserapport viser at én av tre tredjeklassinger i Midtre Gauldal er overvektige. Det er 32,7 prosent av niåringene, mot 16 prosent på landsbasis.

Mjøen understreker at ikke alle barn som har en kroppsmasseindeks (BMI) over 25, er overvektige. Hun sier at BMI regnes annerledes for barn enn for voksne, og at grensene for hva som regnes som overvekt kan være ganske lave. Derfor ser de alltid an barnet, beinbygning og arv.

Dette er andre året kommunen kjører et prosjekt for barna helsesøstrene mener kan trenge hjelp. De får være med i ei aktivitetsgruppe, hvor målet er å finne glede i fysisk aktivitet. Foreldrene får tilbud om å komme på temakvelder med fokus på kosthold og aktivitet.

Responsen har vært laber. Veldig få meldte seg på i fjor, i år er det noen flere.

Følsomt tema– Hvorfor er dette vanskelig?

– Det kan hende de føler at de har mislyktes, hvis de ikke har klart dette med kosthold. Det er et følsomt tema. Mange er også redd at det skal resultere i spisevegring for barnet.

Mjøen sier overvekt blant barn er et vanskelig tema.

– Vi kan se at barn allerede før skolealder, kan være gode og runde. En del foreldre vil ikke høre så mye snakk om det. Men det er vår plikt å påpeke det.

Hvorfor Midtre Gauldal har en så mye større andel overvektige barn, enn landet ellers, har Mjøen ingen umiddelbare forklaringer på. Store avstander gjør at barna må skysses mye til både skole og fritidsaktiviteter.

Les mer om saken i vår avis.