Den nye flertallsgruppa i Midtre Gauldal kommunestyre sikret mandag ettermiddag ekstra penger til drift og orgel til Støren kirkelige fellesråd.

Bygdelistas Harald Rognes gikk på talerstolen med et forslag om å gi 400.000 kroner i 2016 og 500.000 kroner i 2017 til rehabiliteringen av orgelet i Støren kirke, forutsatt en avsatt bevilgning på 300.000 i år.

I tillegg frontet han på vegne av Høyre, Bygdelista, Fremskrittspartiet og Senterpartiet økte driftsmidler for å finansiere en 20-prosentstilling for klokker i kommunen.

Ville gi mer

Den økonomiske og vedlikeholdsmessige situasjonen i kirkene i Midtre Gauldal er for tiden svært utfordrende, og rådmannen anbefalte mandag kommunestyret å gi 2,35 millioner i strakstiltak for å finansiere nytt automatisk ringeanlegg og utbygging på kirkegården ved Støren-kirka, og til å sikre den rasutsatte handicap-inngangen i Soknedal kirke.

Dette mente derimot ikke opposisjonspartiene var tilstrekkelig.

– Vi har diskutert dette innad i gruppa, og tar til etterretning at kirkene ikke har det «fett» for tida. Etterslepet har vært betydelig, og vi er velvillig innstilt på å gjøre noe med det, uttalte Rognes.

– Ikke så fattige

Støren kirke har 200-årsjubileum i 2017, og bygdeliste-representanten mener det ville vært trist å ikke kunne feire med et orgel i god stand.

– Så fattige er vi ikke, poengterer Rognes.

– Vil gå ut over noe annet

Dermed fikk kirka mer penger enn antatt i denne omgang. Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt, mens de to tilleggspunktene fikk flertall med 22 stemmer mot 10. Også representanter fra Arbeiderpartiet stemte for, men ordfører Erling Lenvik (Ap) var ikke en av dem.

– Det virker som den økonomiske krisen er avblåst, sier han lettere oppgitt til Trønderbladet.

– Nå har kommunestyret bevilget millionbeløp de neste årene uten noen reell mulighet til å dekke det inn. Forslaget er både godt og nødvendig, misforstå meg rett, men dette vil gå ut over noe annet. En plass må jo pengene tas fra, og det gjøres det ikke rede for.

Trenger 11,5 millioner

I en henvendelse til kommunen har kirkeverge Eli Ødegård tidligere lagt fram et investeringsbehov på hele 11,5 millioner kroner i løpet av 2015, i tillegg til at de trenger mer penger til selve driften.

Blant utfordringene ligger en prekær mangel på gravplasser, umiddelbart behov for oppussing i Støren kirke, en rasutsatt handikap-inngang ved Soknedal kirke og et «desperat behov» for utstyr til kirkegårdsdriften.

Etter å ha vært vurdert som en farlig arbeidsplass i flere år, ble også kirketårnet på Støren stengt med umiddelbar virkning for en måneds tid siden.

Bygdelistas førstekandidat Harald Rognes (midten) frontet forslaget om ekstra midler til orgel og klokkerstilling. Foto: Elling Finnanger Snøfugl