Fylkesvaraordfører Arne Braut (Sp) mener at Miljøpakken bør evalueres for å få klarhet i om byrden nabokommunene har fått med Miljøpakken er rettferdig.

- Jeg ønsker å få en gjennomgang av nytteprinsippet. Fylkestinget har bedt om å få en evaluering av Miljøpakken, og det støtter fylkesordføreren, sier Braut.

Interpellasjon

Braut har i en interpellasjon til fylkestinget, tatt opp det han kaller rettferdigheten i bompengeinnkrevinga. Han viser til at det har vært misnøye i Melhus, Midtre Gauldal, Skaun, Klæbu, Malvik og Stjørdal fordi den som kjører inn og ut av Trondheim, har måttet betale mer i bonmpenger enn den som bor inne i byen. Dette gjaldt særlig i trinn 1.

I trinn 2 er det kommet opp flere bomstasjoner inne i Trondheim, men fortsatt er takstene lavere på disse bomstasjonene enn for eksempel på Klett der det koster 20 kroner å passere i rushtida. Bilister har betalt 70 millioner kroner i året på Klett uten å få ny vei tilbake, og i fjor kom det også opp bomstasjon på Torgård slik at det ikke er noen mulighet for å komme seg inn i Melhus uten å betale bompenger.

- I denne omgangen er jeg ikke opptatt av hva pengene i Miljøpakken brukes til, men at det blir en evalueriing, sier Braut.

Sykkel og buss

Bompenger som kommer inn til Miljøpakken, benyttes blant annet til bygging av sykkelveier i Trondheim og for å dempe billettprisen på rutebussene. Nabokommunene har i liten grad sett noe til midler fra Miljøpakken. I Melhus er pendlerparkeringa ved Brubakken delvis finansiert med penger fra Miljøpakken.

Braut viser til at Stortinget bestemte at det skulle gjennomføres en evaluering etter ett års drift av bompengeopplegget, og at dette blant annet var viktig for å se på hvordan bomringen har slått ut for randkommunene til Trondheim.

Andre trinn i Miljøpakken ble innført 1. mars 2014. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) er enig med fylkesvaraordføreren i at det er på tide med en evaluering, og han bebudet i sitt svar til Braut at han vil bestille en evaluering i førstkommende møte i kontaktuvalget for Miljøpakken.

- Jeg er glad for fylkestingets tilslutning og fylkesordførerens svar på interpellasjonen som betyr at vi får en gjennomgang av nytteprinsippet i Miljøpakken, i tråd med Stortingets vedtak, sier Braut.