- Verken kvålsbygger eller lersbygger går tur ved Gammelelva fordi det er for farlig. Naturvernere mener at naturen må gå sin gang, og det mener vi også, sier komiteleder Mikal Kvaal (H).

Sjeldent våtmarksområde

Gammelelva naturreservat ligger inntil E6 på Kvål, og er av fylkesmannen regnet som det mest verneverdige flommarksområdet i Sør-Trøndelag. Som navnet tilsier, er Gammelelva en rest av Gaula. Den ble dannet i 1902 da Gaula tok et nytt løp og det ble dannet en avsnørt kroksjø.

For ei tid tilbake søkte fylkesmannen Melhus kommune om å få foreta oppgraving av Gammelelva for å hindre gjengroing. Formannskapet var ikke udelt positive til dette. Joralf Rindli (Frp) foreslo at som betingelse for å innvilge søknaden, var at E6 forbi fikk midtdeler. Fylkesmannen søkte på nytt, og fikk innvilget søknaden uten krav om midtdeler på E6. Graving ble iverksatt og mer vann kom inn i våtmarksområdet.

Nå har fylkesmannen sendt ut på høring en forvaltningsplan for Gammelelva naturreservat, og fristen for å gi høringsuttalelse var 26. april.

- Liten verdi

Under møtet i komite for teknikk og miljø på torsdag, var det ikke stemning for mer graving i Gammelelva. Rolf Tiller (Frp) som bor like i nærheten av Gammelelva fram forslaget som fikk 7 av 11 stemmer. I tillegg til at H, Frp og Sp stemte for, stemte også Stig Ler (Ap) for vedtaket.

- Det er Melhus kommunes oppfatning at området har liten verdi for å ivareta naturmangfoldet og opplevelseverdi for kommunens innbyggere. Naturen må få gå sin naturlige gang på stedet uten fysiske inngrep, heter det i vedtaket.

Komiteleder Mikal Kvaal (H) mener at nå som oljeinntektene reduseres, skal staten ikke bruke penger på oppgraving av Gammelelva.

At fylkesmannen vil godta vedtaket i Melhus, er han ikke så sikker på.

- Jeg tror de vil gripe inn, sier Kvaal.