Mandag ettermiddag var hun og høyrekollegaene Bjørn Lødemel fra kommunal- og forvaltningskomiteen og Midtre Gauldals varaordfører Bjørn Enge på besøk hos Herjåa minikraftverk i Singsås. Lødemel har også tidligere vært engasjert i kraftverk fra tiden i miljø- og energikomiteen.

17 år med planlegging og byråkrati måtte til før minikraftverket i Herjåa endelig kunne åpne slusene i august i 2012, og de seks eierne måtte langt ned på ønskelista for plassering. Slik situasjonen er i dag er sideelvene vernet på lik linje med hovedelva Gaula. De to store fossene i Herjåa kunne ikke røres, men ovenfor Høyfossen fikk de etter hvert til et anlegg med 56 meter fall.

Naturgitte ressurser

Styreleder i Herjåa kraft, Gunnar Edvin Hermo, som sammen med daglig leder Knut Hermo viste delegasjonen rundt, er glad for endelig å ha fått det til.

– Kommunene bør bestemme

Hermo møtte stor sympati for den krevende prosessen fra høyrepolitikerne, som trekker fram Herjåa som et godt eksempel på forsiktig kraftutbygging i et vernet område.

– Vår erfaring er at bøndene er mer interessert i å utnytte egne ressurser enn å kun ta imot de subsidiene som kommer gjennom statskassa, sier Aarbergsbotten.

– Jeg har selv erfart fra min eget hjemfylke Sogn og Fjordane at kraftverk har finansiert mange fjøs, og at dette har vært viktig for at bøndene har kunnet fortsette drifta. Vi i Høyre ønsker at kommunene skal få bestemme hvor kraftverkene skal etableres, ikke NVE. Vi har et ønske om å bygge ut mer og åpne for større muligheter i sideelvene.

Vil ha vernedebatt

Varaordfører Bjørn Enge mener ikke nødvendigvis det er noen motsetning mellom næringsinteresser, offentlige interesser og naturvern, og sier et anlegg som Herjåa blant annet kan være viktig for å unngå store skader ved flom.

Enge har selv lakseinteresser i Gaula gjennom eget vald, og påpeker at flommen som kom 15. august i 2011 kunne ha fått dramatiske konsekvenser for laksebestanden om den hadde kommet 14 dager senere.

– Det hadde ødelagt for gytinga og en hel generasjon med laks i Gaula. Kraftverk som dette kan være en billig forsikring. Det varige vernet av Gaula er en tung prosess, men vi må få den i gang og få til en fornuftig debatt så det ikke blir krig mellom miljøvern og næringsinteresser, mener han.

– For skjørt med laks

I Midtre Gauldal er det ifølge varaordføreren potensial for 50-60 verk som Herjåa, men kun en brøkdel er utnyttet på grunn av vernehensyn. Enge påpeker også at kraftkommuner ofte har et fortrinn når det gjelder økonomien.

Herjåa-styreleder Gunnar Edvin Hermo mener det er naturlig å drive med vannkraft i Midtre Gauldal, og at de må dra nytte av de ressursene som finnes naturlig i kommunen.

– Her har vi vann, og da må vi kanskje utnytte det, hinter han.

Rett ovenfor fossen. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Ved inntaket 800 meter lenger opp har området rundt demningen ført til stor aktivitet også blant lokalbefolkningen, blant annet som badeplass. Foto: Elling Finnanger Snøfugl