Tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) viser at kun en tredel av de 154 kommunene hvor fem eller flere deltakere avsluttet introduksjonsprogrammet i fjor klarte den nasjonale målsettingen om å få 55 prosent av deltakere over til arbeid eller utdanning.

100 prosent

Rælingen og Midtre Gauldal var de eneste som klarte det med samtlige. I Midtre Gauldal hadde alle de fem deltakerne noe å gå til etter endt program.

– Mange kommuner arbeider målbevisst og får god uttelling. Det er fullt mulig å få til gode resultater innenfor dagens rammer, sier IMDis direktør Geir Barvik på imdi.no.

Introduksjonsprogrammet skal forberede nyankomne innvandrere til å delta i arbeids- og samfunnslivet, og samtidig hjelpe dem til å bli økonomisk selvstendige. På landsbasis gikk 44 prosent av de 3189 personene som avsluttet programmet i fjor direkte over i arbeid eller utdanning.

Åpner dørene

Resultatene fra 2014 viser store variasjoner kommunene imellom. I Melhus, som hadde 11 deltakere, var suksessraten på kun 18 prosent.

Til høsten skal også et eget internasjonalt råd opprettes i kommunen, der formålet er å skape bolyst og deltakelse i lokalsamfunnet slik at flere velger å bli i kommunen framfor å flytte til mer sentrale strøk.