Det er nå avdøde Per Braseth fra Melhus som har skrevet boka «Hartvig Nissen – skole- og samfunnsreformator». Hans kone Inger sørget for å få den utgitt etter forfatterens ønske.

Det kunne ikke passet bedre med en lansering akkurat nå. I går var det nemlig 200 år siden Hartvig Nissen ble født i prestegårdslåna på Melhus, hvor han også tilbrakte barneårene sammen med sine foreldre og ni søsken. Faren var prost i Melhus.

Stor betydning

Hartvig Nissen er kanskje ikke et veldig kjent navn for så mange, men likevel en mann med stor betydning for skolevesenet i Norge. Fagfolk ser på ham som Norges største skolemann gjennom tidene, og han grunnla «Selskabet for Folkeopplysningens Fremme». Der utførte han er stort nybrottsarbeid for utviklingen av folkelig selvbevissthet og demokratisk tenking, den senere såkalte nordiske modellen.

Forfatteren var skolemann

Det er ikke så unaturlig at Per Braseth, som selv viet sin yrkeskarriere til skolevesenet, skulle fatte interesse for Nissen. Braseth var selv rektor ved Melhus kommunale realskole, og senere Gimse ungdomsskole. Det var etter at han ble pensjonist, rundt 2008, at Braseth begynte å studere Hartvig Nissen nærmere.

Han gikk gjennom det som var å finne av kilder, både i prestegårdslånas arkiver, på biblioteker og i andre arkiver.

Da Braseth døde i 2011, 85 år gammel, var hele manuset allerede ferdig.

Ny serie kulturbøker

Boken om Hartvig Nissen er den første i en ny serie fra Snøfugl forlag, som har fått navnet «Snøfugls kulturbøker». Senere i år kommer «Johan Falkbergets kvinner» skrevet av Anders Sakrisvoll.

FORSIDEBILDE: Boklanseringen forgikk i prestegårdslåna på Melhus, med Kristine Kaasa Moe som vertinne. Der var det kake til ære for Hartvig Nissens 200-års jubileum.