Mandag ettermiddag brukte formannskapet i Midtre Gauldal lang tid på å diskutere om det var behov for en ekstra streng reaksjon etter at en skjenkekontrollør avdekket alvorlige brudd på skjenkeloven under en fest på Budal flerbrukshus 17. januar.

Der observerte kontrolløren fra Securitas blant annet at store mengder brennevin og annen medbragt alkoholholdig drikke fikk stå fritt fremme på bordene, selv etter at de ansvarlige hadde blitt gjort oppmerksom på situasjonen.

Varslet oppgjør

Resultatet ble en skriftlig advarsel med et tilleggspunkt om at en enda strengere reaksjon kan ventes om det gjentar seg. Varaordfører Bjørn Enge (H) var tydelig i sin sak.

– Arrangøren har rett og slett latt være å følge opp de fleste punktene i skjenketillatelsen. Dette avspeiler en holdning og en kultur det er nødvendig å ta et oppgjør med, uttalte han.

– Skal jobbe med holdningene

Ansvarshavende for skjenkingen denne kvelden har overfor formannskapet ikke gitt en tilbakemelding på skjenkerapporten, og ønsket ikke å kommentere saken da Trønderbladet tok kontakt onsdag.

Styreleder hos festarrangøren Budal samfunnshus, Morten Svardal, sier derimot de legger seg flate for kritikken.

– Da kontrolløren kom inn døra og påpekte situasjonen var det litt sent å gjøre noe med det. Det er klart drikken skulle blitt inndratt, men det er ulike årsaker til at dette ikke skjedde, og det beklager vi.

Kjentfolk i døra

Som det også ble påpekt av flere i formannskapet, var dette et arrangement med revy og påfølgende fest der frivillige krefter sto bak. Vaktene stilte opp på dugnad og hadde ifølge Svardal mye å gjøre både med servering, opprydding og salg av øl og vin.

– Selv om det ikke er noen unnskyldning, så er det noe med det å skulle gå bort til naboen og ta fra ham drikken. På en slik liten tilstelning kjenner de fleste hverandre, og det gjelder også de som er på dugnadsjobb, sier han.

– Det er nok en medvirkende årsak til at det ble som det ble, selv om reglene er klare.

Årsaken til at de ikke har gitt noe tilsvar eller forklaring til formannskapet på rapporten, er ifølge styrelederen at ansvarshavende ikke umiddelbart så at det var noe å klage på.

– Den ble lest i et travelt øyeblikk, og det var ikke noe å si på det som sto der. Selv ble jeg ikke gjort oppmerksom på rapporten før tirsdag kveld, opplyser Svardal.

Åpner for vektere

Ved større offentlige fester både i Singsås og på Støren har det vært vanlig å leie inn eksterne vakter for å sjekke publikum for medbragt i inngangsdøra. Dette ble også nevnt som en løsning for fremtidige tilstelninger med skjenking ved Budal flerbrukshus under formannskapsmøtet mandag.

– Vi har gode erfaringer med dette fra disse plassene, men da har det også vært snakk om større arrangementer, som festen fjerde juledag i Størenhallen, sier Midtre Gauldal-ordfører Erling Lenvik (Ap) til Trønderbladet.

– Det kan være en mulighet å stille slike krav også ved flerbrukshuset i framtiden, selv om det naturlig nok kan være krevende for arrangøren kostnadsmessig. De må være klar over det ansvaret de har, men vi må også være mer tydelige i å drive opplærende virksomhet neste gang vi gir en slik engangsbevilling.

– Vil ikke lønne seg

Morten Svardal håper i det lengste at de slipper slike krav. I så fall mener han det ikke vil være noe poeng i å søke om skjenking ved neste anledning.

– Det er svært dyrt å leie inn eksterne vakter, og det vil ikke lønne seg for oss å selge alkohol hvis vi går i minus på grunn av utgifter til vakthold. Så mange mennesker er det ikke snakk om på disse tilstelningene, påpeker han.

– Alt her drives på dugnad og av bygdas befolkning. Det er de som gjør at slike plasser holder det gående og kan bidra til å holde liv i lokalmiljøet. Vi beklager det som har skjedd og lover bot og bedring.