Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) kom i januar med en forespørsel til Midtre Gauldal kommune om å bosette ytterligere sju flyktninger i løpet av året. Kommunen har per i dag et vedtak om å bosette åtte flyktninger i 2015.

Selv om presset øker er det med den frivillige bosettingsmodellen opp til hver enkelt kommune å vurdere sine forutsetninger og muligheter. I fjor ble det ikke aktuelt for Midtre Gauldal kommune å ta i mot flere, men saken har i år blitt vurdert på nytt etter et initiativ fra varaordfører Bjørn Enge (H) under formannskapsmøtet i midten av mars.

– Lever i uvisshet

Mange av de som allerede er bosatt i Midtre Gauldal har kommet seg ut i arbeid og vist seg som kapasiteter i lokalmiljøet, og et enstemmig formannskap bestemte mandag ettermiddag at de ønsker å etterkomme ønsket om ytterligere sju bosettinger i 2015.

– Jeg er glad for at vi er enige om dette og viser vilje til å hjelpe, sier Bjørn Enge.

– Dette skal være ordentlig og gjennomtenkt, understreker Odd Vårvik (Sp).

– Mange lever i uvissthet, og jeg er glad for at vi gjør det vi kan for å avhjelpe den vanskelige situasjonen disse menneskene er i akkurat nå.

Positivt for økonomien

Rådmann Knut Dukane presiserer i sin innstilling at bosetting av sju ekstra flyktninger i løpet av andre halvår vil legge et ekstra press på tjenesteapparatet, men at kommunen likevel har mulighet til å gjøre en ekstra innsats og gjennomføre dette i 2015.

– Bosetting av flyktninger medfører både økt innbyggertilskudd og økte skatteinnganger. Tjenesteapparatet kan vise til at mange av flyktningene har kommet over i arbeid de siste årene, og dette har kommet kommunen til gode i en tid med en utfordrende økonomi, skriver han.

– Fortsatt gode resultater i arbeidet med flyktninger vil bidra positivt til kommuneøkonomien. I motsatt fall kan økt bosetting få negative konsekvenser, men kommunen har et flyktningfond som skal sikre at dette ikke utgjør noen risiko de første årene.

Kostnader i forbindelse med bosetting og kvalifisering av flyktninger finansieres av statlige tilskudd og skal ikke belaste kommunens økonomi for øvrig.

13 prosent innvandrere

I de siste årene har tilflyttingen til Midtre Gauldal kommune steget raskt, og andelen tilflyttere fra andre land utgjør nå totalt 13 prosent av befolkningen i kommunen. I denne befolkningsandelen finnes både arbeidsinnvandrere og flyktninger. 83 prosent av alle innvandrerne kommer fra europeiske land utenom Tyrkia, og de fleste i denne gruppen er østeuropeere fra Polen og Slovakia.

Oppfordrer til deltakelse

For å sikre hele befolkningens innflytelse og medvirkning i aktuelle saker, også innvandrerne, bestemte formannskapet mandag at det skal opprettes et eget internasjonalt råd i Midtre Gauldal. Dette fra og med den nye valgperioden fra høsten.

– Det er prosjektleder Mette Goa Hugdal som har gjort jobben med å kartlegge behov og forhøre seg hvordan dette gjøres ellers rundt om i landet, opplyser saksbehandler og skolefaglig rådgiver Gunn Bergmann i Midtre Gauldal kommune.

– Målet med rådet er å skape bolyst slik at de ikke flytter inn til byen. Det er viktig for alle kommuner å ha økt befolkningsgrunnlag, så vi ønsker gjerne at de blir boende i kommunen. Vi ønsker at tilflytterne skal få mulighet til å delta på lik linje med andre i lokalsamfunnet.

Rådgiver Gunn Bergmann orienterte om opprettelsen av et eget internasjonalt råd i Midtre Gauldal for å få tilflytterne fra andre land til å delta mer og bli boende i kommunen. Foto: Elling Finnanger Snøfugl