Regjeringa oppretter et nasjonalt veiselskap som får en oppstartsportefølje på 130 millliarder kroner.

Ny E6 mellom Melhus og Ulsberg blir en del av veiselskapet, og skal ifølge regjeringa ha oppstart i 2016.

- Nå slipper vi klattvis utbygging, og det ligger til rette for fortgang på hovednettet, sier Stine Estenstad, Melhus Høyres ordførerkandidat.

- Et løft

Varaordfører Bjørn Enge (H) i Midtre Gauldal er også glad for regjeringas satsing på ny E6 i Gauldalen.

- Dette blir et løft innen samferdsel. Utfordringa innen samferdsel er stor i Midtre Gauldal, sier Enge.

Enge håper regjeringas satsing på E6 vil gi raskere utbygging av E6, og dermed styrke utviklinga av Midtre Gauldal. Kommunen har stor gjennomfartstrafikk både på hverdager og i helger.

- Dermed unngår vi at det bygges en tunnel i Soknedal, og ingenting i endene, sier Enge.

Bompenger

Bompenger vil bilistene ikke slippe unna. Både Enge og Estenstad er klar på at det ikke blir omkamp om bompenger. Derimot står det fast at bilistenes andel ikke skal overstige 30 prosent. Bompenger skal kreves inn parallelt med utbygginga, forklarer de to Høyre-politikerne.

I alt sju veistrekninger skal tas hånd om av veiselskapet. Disse er:

E6 Ulsberg-Melhus

E6 Ranheim-Åsen

E6 Moelv-Ensby

E39 Lyngdal-Ålgård

E18/E39 Kristansand-Lyngdal

E18 Langangen-Moelv

E6 Kolomoen-Moelv

OPS

Veiselskapets prosjekter skal finansieres av statlige midler og bompenger. Regjeringa har ikke pekt ut E6 Melhus-Ulsberg som aktuell for OPS som står for offentlig privat-samarbeid. I stedet er fire andre strekninger foreslått. E39 mellom Øysand og Orkanger er et eksempel på OPS-finansiert veibygging.Regjeringa har fått med seg Venstre og Kristelig folkeparti i saken om et nasjonalt veiselskap.

Tanken bak veiselskapet er å få til mer effektiv og helhetllig veibygging, og det mener regjeringspartiene vil føre til billigere vei. Statens vegvesen skal fortsatt ha ansvar for veibygging på deler av veinettet, mens veiselskapet får ansvaret for utpekte hovedveier.

Byggestart for ny E6 Melhus-Ulsberg er ifølge Høyre-politikerne i 2016. På hvilken del av strekninga det vil være, har de to ikke kjennskap til.