Aksjonsgruppa i orgelsaken og Melhus bygdekvinnelag har engasjert privat etterforsker fordi de ikke slår seg til ro med politiets beslutning om å henlegge fellesrådets anmeldelse av flyttinga av orgelpipene i Melhus kirke.

Et mysterium

- Vi mener at denne saken burde være mulig å oppklare, sier Herborg Hongset i aksjonsgruppa.

Som kjent forsvant 1000 orgelpiper fra et galleri i Melhus kirke, og disse ble så gjenfunnet på avsatsen øverst i trappa i kirketårnet og i et stort loftsrom. I starten etterforsket Melhus lensmannskontor dette som et tyveri, men da orgelpipene ble gjenfunnet i kirka, endret saken seg til bortføring. Til tross for bruk av store ressurser, har Melhus lensmannskontor ikke kommet til bunns i orgelpipemysteriet og en jurist i politiet har nå henlagt saken etter råd fra lensmannskontoret.

Hemmelig

Privat etterforsker er altså engasjert av aksjonsgruppa og bygdekvinnelaget. Hvem etterforskeren er, vil ikke Hongset røpe.

- Navnet vil vi holde hemmelig, og det kan være en fordel på mange måter, sier Hongset.

Hongset vil ikke gå nærmere inn på hvorfor navnet skal holdes skjult. Hun mener for øvrig at navnet vil bli kjent etter hvert.

- Det er uheldig at saken blir liggende. En etterforsker kan finne ut ting som kan legges fram for politiet, mener Hongset.

- Stå fram!

Mest av alt er hun skuffet over at den eller de som flyttet orgelpipene ikke har stått fram. Mange og deriblant politiet, har kommet med sterk anmodning om at den skyldige står fram.

- Det kan være mange involverte, og så er de blitt enige om at de ikke skal si noe, tror Hongset.

Hongset tror at dersom saken ikke blir oppklart, blir den liggende som et stort mysterium.

- Det virker ikke positivt, mener Hongset.

Ut fra alt som har skjedd i saken, mener Hongset at orgelsaken burde legges død.

- Orgelsaken er så uheldig håndtert at den nå bør legges  død, slik fellesrådets leder også uttalte på det famøse kirkemøtet. Så får en heller begynne med blanke kort etter høstens valg, sier Hongset.

Trønderbladet har ikke lyktes i å få tak i lensmann Monica Brækken og etterforskningsleder Grethe M. Fossum som begge har påskefri. Politibetjent Tommy Aune har lest innlegget i dagens Trønderblad der aksjonsgruppa og Melhus bygdekvinnelag opplyser at de har engasjert privat etterforsker.

- De får gjøre som de vil, sier Aune.

Aksjonsgruppa har møtt opp blant annet som tilhørere under møter i Melhus kirkelige fellesråd. Her er Steinar Nyland, Olav Solem, Aud Lunde Solem, Herborg Hongset, Inger Kregnes og Kristine Kaasa Moe.
Slik så det ut på galleriet etter at orgelpipene var blitt bortført.