Selv om våren er i anmarsj, fuglene synger og hestehoven spirer noen steder i Melhus, meldes det om påskeklare hytter og gode skiforhold i store deler av fjellet i Trøndelag. Også på Jårakjølen og Hemnekjølen er det godt skiføre. Nysnøen som har kommet i fjellet den siste uka, har gitt silkeføre og drømmeforhold til påskestarten.

Trenger ikke dra langt

Trondhjems turistforening skriver i en pressemelding, at man ikke trenger å dra lengre enn til Jårakjølen for å finne skiføre. Der er det overraskende gode snøforhold, og det blir nok fint skiføre gjennom hele påska. Her er det rikelig med snø og flotte skispor. For mange er dette en bortgjemt skatt. Mange er ikke klar over hvor fint det er der, og mange aner heller ikke hvor dette området ligger. Det er flere utfartssteder, og Hølonda og Krogstadsetra er fine startpunkt for de som bor i Melhus. Området er snøsikkert hele vinteren, og Leik IL har skikkelig løypemaskin som lager de fineste trikkeskinner.

Strålende i Sylan

Også på Omnfjellet på Hemnekjølen er det skiføre. Selv om det bare er mellom 5 og 40 cm med snø, så er det til gjengjeld silkeføre med litt nysnø på toppen.

Det er også strålende forhold i Sylan, grensefjella mellom Tydal på norsk side, og Åre på svensk side. Her er det 20 til 80 cm med snø, og det er 800 km med vintermerkede løyper og er tyvetalls norske og svenske hytter. Dette er for øvrig ett av de aller mest populære høyfjellsområdene for svensker som skal på skitur. Det sier mye om de fine kvalitetene området byr på.

I Trollheimen er det også godt med snø og bra skiføre. Her er det 15 – 50 cm med fast snø, og 8 cm med nysnø på toppen.

Svukuriset i Femundsmarka melder om fortsatt skiføre og brukbart med snø.  På Dovrefjell er det store variasjoner og her er det mindre snø enn i Sylan og Trollheimen. Stedvis avblåste partier.

Turisthyttene åpner til helga

Fredag 27. mars åpner alle de betjente turisthyttene i Sylan og Trollheimen, og de holder åpent hele påska. Nedalshytta, Gjevilvasshytta og Jøldalshytta holder også åpent uka etter påske, mens Storerikvollen holder åpent helt til 19. april. Også Rønningen, dagsturhytta i Bymarka, holder åpent hele påska fra klokken 11 til 15. Dit er det fine forhold for fottur etter skogsveien fra Smistad.

Plass til alle

De siste ukene har Turistforeningen forberedt påskeinnrykk i fjellet med å merke nesten 4.300 kilometer vinterløyper med kvist, i tillegg til å sørge for at alle betjente og selvbetjente hytter har nok av proviant til å huse alle som vil til fjells.

– Overnatting kan bestilles på forhånd på de betjente hyttene, men du er alltid garantert å få husrom. Vi har hytter for alle. Både for de som vil ha sosialt fellesskap og for de som søker fred og ro. De betjente hyttene sørger for god oppvartning med lokal mat og hyggelig stemning, mens du på de selvbetjente og ubetjente hyttene kan bo og bestemme selv. Påskefeiring på en DNT-hytte er en opplevelse som setter spor, uttaler Jonny Remmereit, informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Is og vann

–Det har vært mildt i lavlandet lenge nå, så vi regner is som ligger lavere enn 400 moh som å være under isløsning, uttaler turistforeningen.

Dette gjelder spesielt innløp, utløp, odder og trange sund. Se etter fargeforandring på isen. Isen mørkner når den går i oppløsning. I bymarka i Trondheim, over ca 400 moh, er det fortsatt tykk is på vannene. Vannene er snøfrie i skogsområdene. I fjellet er isen stort sett farbar, men vær obs på økende innløpsråker på denne årstiden. Også lavtliggende fjellvann er til dels snøfrie.

Elgshøgda 537 moh er toppunktet på Jårakjølen. Høyden er ikke så imponerende, men det er derimot utsikten mot Hemnekjølen, Bymarka, Vassfjellet og Trollheimen. Foto: Jonny Remmereit/TT