- Vi har ingen spor å gå etter og har ingen mistenkte. Saken er sendt inn for henleggelse, sier etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor.

Stor verdi

Politiet satte inn store ressurser i januar etter å ha fått melding om at rundt 1000 orgelpiper til en verdi av flere hundre tusen kroner, hadde forsvunnet. Orgelpipene ble gjenfunnet dagen etter, og de var da bortsatt på avsatsen øverst i trappa i kirketårnet og inne i et stort loftsrom. Kirketjeneren kom på sporet av orgelpipene etter å ha funnet en bit av en orgelstokk under en begravelse i kirka.

Spesiell sak

Maken til sak har ikke etterforskningslederen vært borti. Trønderbladet var først ute med å fortelle om orgelpipenes forsvinning og gjenfinning, og siden fulgte medier helt opp på riksplan, opp med omtale av saken. Ordfører Jorid Jagtøyen fryktet at saken skulle havne i NRK's Nytt på nytt, mens lensmann Monica Brækken var helt overveldet over mediepågangen.

I starten ble mange politifolk satt på saken, opplyser etterforskningsleder Fossum. Lensmannskontoret fikk teknisk bistand, og fingeravtrykk ble tatt.

- Mange har tatt i pipene, og mange har hatt anledning til å ta i dem. Ingen av de fingeravtrykkene vi har funnet, har vært i politiets register, sier Fossum.

Politiet har fått henvendelser fra folk som mener å vite hvem som bortførte orgelpipene.

- Rykter kan vi ikke etterforske. Vi må ha mer håndfaste spor å gå etter, sier Fossum.

Ingen vil innrømme noe

Ingen har innrømmet å ha bortført orgelpipene tiltross for oppfordringer fra ulike hold, om å stå fram. At det ikke dreier seg om et tyveri, men bortføring av annenmanns eiendom, har vært et tellende moment for politiet når det gjelder å be om henleggelse.

- Hvis vi får inn opplysninger i ettertid, kan vi ta opp saken igjen, opplyser Fossum.

Om kontrakten

Det sveitsiske firmaet Orgelbau Kuhn fikk oppdraget med å bygge det nye orgelet i Melhus kirke, og kontrakten med dem er ennå ikke underskrevet. Den norske krona har svekket seg siden forhandlingene startet og på det meste var differansen på hele 800.000 kroner. Fellesrådet har bedt firmaet finne ut om det er mulig å spare inn noe sted. Da bortføringa av orgelpipene ble oppdaget, sa representanter fra firmaet at de ikke bare har venner i Norge, og at det må ha skjedd en sabotasje.

Etterforskningsleder Grethe M. Fossum.