Naturoppsynet har meldt fra til Melhus kommune om at en beverdemning på Lundamo er blitt revet, og at dette er ulovlig framferd i henhold til Naturmangfoldsloven.

Var på befaring

Konklusjonen i rapporten Melhus kommune har fått tilsendt fra Naturoppsynet, er at det har vært bever i området rundt Kvernbekken på Lundamo, og at den har bygd en demning som høyst sannsynlig er revet. Naturoppsynet mener rivinga må ha skjedd i fjor høst. og viser til bilder som Naturoppsynet har fått der det framgår hvordan det så ut før rivinga. Naturoppsynet mener også at en sidebekk til Kvernbekken er utvidet av mennesker. I rapporten til kommunen viser Naturoppsynet til at befaringa i april 2014 ikke viste fysisk riving av demninga, og at det under befaringa i fjor høst var tydelige menneskelige inngrep. Deler av kantskogen på åkersida var hogd, og det var spor etter traktor ned mot bekken.

Om bever bygger demning i bekken, kan det føre til oppdemming og problem for dyrkajorda lenger opp langs bekken. Imidlertid mener Naturoppsynet at riving er lovbrudd.

Følges opp

- Jeg har ikke rukket å se på saken ennå på grunn av at det er mye arbeid med skogbruksplanen og andre saker ligger. Kommunen kommer tilå ta tak i saken, sier skog- og viltansvarlig Ole John Sæther i Melhus kommune.

Sæther opplyser at en del grunneiere har problemer med bevernes aktiviteter, fordi beverne byggverk kan gi flomvann inn på åkre.

- Riktig framgangsmåte er å søke kommunen om å få rive demninga, og det er søknadsplikt for dette. Som regel får grunneierne lov til det, sier Sæther.

Beverbestanden i Melhus ser ut til å være i vekst ut fra tidligere kartlegging. I 2001 registrerte kommunen 15 beverkolonier, mens antallet var økt til 23 i 2011. Kommunen regner med at det i snitt er fire bevere pr. koloni, og anslår at det er rundt 92 bevere i Melhus.