Midtre Gauldal og Melhus får ikke innvilget ett nytt dyr i årets gaupekvote fordi rovviltnemnda må ta hensyn til at det ikke kan skytes flere gauper i områder med yngling.

Mistet ett dyr

Skogbrukssjef Kai Børge Amdal sendte på vegne av beitelagene i Melhus og Midtre Gauldal søknad om å få ett tilleggsdyr på årets gaupekvote. De to kommunene hører til et område med ni kommuner, som rovviltnemnda først tildelte to gauper. Miljøverndepartementet tok vekk ei gaupe kvelden før jakta skulle starte, forteller Amdal.

Skutt i Meråker

Straks etter at gaupejakta startet, ble det skutt ei gaupe i Meråker og dermed var gaupejakta over for området Melhus og Midtre Gauldal tilhører.

I brevet til rovviltnemnda i region 6, skriver Amdal at det er et veldig stort geografisk område som deler på gaupekvoten.

- Beitenæringa framholder at det ikke har betydning for skader på beitedyr i Gauldalen at det ble felt ei gaupe i Meråker. Det har gjennom vinteren kommet meldinger om flere observasjoner av gaupespor. Gode sporingsforhold og mye aktivitet ute har før til at det har blitt observert flere spor, skriver Amdal i brevet.

Til Trønderbladet sier Amdal at gaupebestanden har vært i tilbakegang, men at rovviltnemnda opprinnelig ga en kvote med to gauper.

Ny behandling

Rovviltnemnda behandlet 2. mars søknader om økt kvote, og ga avslag til området Melhus og Midtre Gauldal hører til.

Det er fortsatt ei gaupe for kommunene Melhus, Holtålen, Midtre Gauldal, Tydal, Selbu, Malvik, Klæbu, Meråker og Stjørdal. Denne gaupa er altså allerede skutt i Meråker.