Vi har nå i en periode jobbet med sakprosa på skolen. Vi har blant annet skrevet leserinnlegg om saker som engasjerer oss. Her er noe av det vi har skrevet.

Ikke kast søppel i havet

Jeg synes at det er dumt å kaste søppel i havet fordi dyra i havet kan dø. Hvis vi kaster søppel i havet blir det urent vann og det blir forurensning. Det er ikke artig å bade med søppel rundt seg. Ta med søpla til land etter du har vært på båttur.

Kasper

Klimaendring

Jeg bekymrer meg for klimaendring på jorda som gjør at blant annet isbjørnarten kan bli utryddet. Hvis en art blir utryddet, kan det bli vanskelig for oss. Med det mener jeg at det kan bli varmere og det kan forårsake flom og oversvømmelse og det kan gå utover leveforholdene for mennesker og andre dyr. Jeg vet ikke om vi kan stoppe klimaendringene, men det går an å gjøre et forsøk. Jeg foreslår at vi kan kjøre mindre bil og motorsykkel for de har eksospotte. I stedet for kan man sykle, jogge, gå eller kjøre tog.Tenk på naturen, parker bilen, jogg den en tur og kom i form.

Trym

Bry oss mer om folk og familie

Jeg synes at vi må bry oss mer om folk. Det er mange som ikke bryr seg, hvis noen detter. Da er det bare noen som går forbi og later som ingenting og ikke hjelper den som er skadet. Det synes jeg er kjempedumt! I stedet kan vi hjelpe de som har det vondt og ikke bare tenke på oss selv. Vi må også ta vare på familien vår, mor, far og søsken. Ikke bare lat som familien din er noen filledokker. De kan gi oss kjærlighet og omsorg.

Mange barn har ikke foreldre som gir omsorg. Det synes jeg er kjempedumt. Min oppfordring er å ta vare på alle og ikke bare tenke på seg selv. Gi en klem til en du er glad i!

Hedda

Mobbing

Jeg synes mobbing er teit. De som mobber andre er slemme. Og det er ikke bare barn som blir mobbet men også voksne. Noen tror at de ikke er verdt noe og at ingen er glad i dem. Og de som mobber er redd for å bli mobbet selv, men jeg lurer på hvorfor mobber de da? Jeg vil ha slutt på mobbing.

Aurora

Krig

Jeg mener at alle må slutte med krig. Det er fryktelig. Barn i land hvor det er krig får ikke gått på skole, de får ikke mat, de lever i frykt og de lever som flyktninger. Mange mennesker, som ikke har gjort noe, blir drept. Mange soldater går bare og skyter alle de ser, og det skal ingen få lov til. Det er urettferdig!

Vi er heldige i Norge, vi. Det blir kanskje en krangel mellom deg og din bestevenn, men det er ikke så ille i forhold til hva man opplever i Syria. Jeg ønsker at alle skal slutte med krig og leve i fred med hverandre.

Ine

Nei til krig

Jeg synes at krig er noe av det verste i verden! Hver dag dør hundrevis av folk som blir myrdet. Dette er fælt Hva skal vi gjøre med det? Jeg synes at vi skal sette en stopper for krig. Vi kan alle bli kjent med hverandre sånn at det ikke blir krig i verden.

Jeg hater en mann som startet krig. Det var Adolf Hitler! Han var en slem mann fordi han drepte mange jøder! Det er veldig mye krig i Syra for tiden. Det vil jeg ha en stopper på! Jeg oppfordrer at alle skal stå i mot krig hver dag. Så si nei til krig nå, vær så snill og gjør det!

Ola Henrik

Fotball

Jeg synes flere må bli med på fotball. Det er morsomt og lærerikt fordi du lærer deg å drible, score, sentre og samarbeide med spillerne på laget.

Forskning har vist at man blir i bedre humør og får bedre hele, hvis man holder på med idrett. Og du kan bli verdensberømt som Ronaldo, Messi og Zlatan. De tjener mye i uka. Du får bedre kroppskontroll av å holde på med fotball og det er bra for kroppen. Kom deg opp av sofaen, spill fotball og ha det gøy!

Petter

Fotball

Jeg synes at flere bør spille fotball. Fotball er gøy for barn i nesten alle aldre, gutter og jenter. Det er bra for kroppen også. Barn kan lære fotball veldig lett. Reglene er lette. Kanskje spiller vennene dine også og man får kanskje nye venner. Mange skoler har fotballbaner, men de som ikke har kan ta to votter på baken som mål.  Det er fint at man lærer denne sporten, synes jeg. Fotball er en fin sport og jeg håper at barn begynner å spille fotball.

Emil Øyen

Krig

Jeg synes krig er en dum ting. En krig kan vare i mange år, en krig er en væpnet konflikt mellom to eller flere parter, som for eksempel flere stater, befolkningsgrupper, stammer og lignende.  Flere millioner folk dør. Mange mister foreldrene sine, barna sine eller familien sin. De kan miste huset sitt. Barn får ikke gå på skole eller barnehager. De kan sulte i hjel. Jeg synes å starte en krig er dumt, og at de som er for krig er dumme. Stopp kriger nå!

Aksel

Mobbing

Jeg synes mobbing er dårlig. Mange blir mobbet for utseende og hudfarge. Jeg kjenner noen som har blitt mobbet. Hun hadde det ikke bra, men hun lærte å ikke bry seg. Mange liv har blitt ødelagt og mennesker har blitt så lei av livet sitt at de har tatt sitt eget liv. De som blir mobbet gruer seg til skolen. De blir ertet på skoleveien også. De blir stengt utenfor. Det er ikke bare barn som blir mobbet, men voksne også. Det fins mobbing på nettet. Hva kan vi gjøre for de som blir mobbet? Vi kan bry oss om de som blir mobbet og si at mobberne skal stoppe!

Mia

Boksing

Jeg synes det er kjempebra at boksing er tillatt i Norge. Endelig kan vi se boksekamper i Norge. Jeg synes det er bra at alle får drive på med den idretten de vil. Jeg liker boksing, og jeg vil at flere skal drive på med det. Jeg liker å se på Cecilia Brækhus. Hun er mitt forbilde. Min oppfordring er - begynn med boksing.

Tyra

Kreft

Jeg syns at folk må gi mer penger til forskning mot kreftsyke folk. Mange folk i hele verden har kreft og mange dør! Alle kjenner noen som har kreft eller har hatt det. Det er viktig at vi finner ut hvorfor folk får kreft. Det er viktig at folk blir opplyst om at ting er farlig, for eksempel at vi må slutte å røyke. Vi må få de medisinene som funker best for kreftsyke folk, derfor er det så viktig at vi gir penger til forskning om kreftsyke mennesker. Vi vil ikke ha kreft!

William

Mobbing

Jeg synes det skal bli slutt på mobbing. Tenk på de som blir mobbet, de har det bare ikke godt. Hvis du hadde blitt mobbet, hvordan hadde du følt det da? Odin valgte å ta sitt eget liv. Jeg leste på nettet at han tenkte hvis jeg tar livet mitt, da skjønner de som mobber hvor ille det kan være å mobbe andre.

Hvis du ser noen som blir mobbet, så gå og si ifra. Stå imot mobbing!

Simon

Fotball

Jeg mener at fotball er lagsport. Mange sier at fotball er guttesport, men da tar de feil. Fotball er for alle sammen. Det handler ikke om å være best når de skårer mål.

Når du er en del av målet har du også målet. Fotball handler mest om styrke, kondisjon, lagspill, å ha det artig og kanskje få nye venner.  Fotball er tøff sport. Bli med du også!

Asbjørn

Stopp og mobb

Jeg syns mobbing er urettferdig. Det er mange folk som blir mobbet. Det er ikke rettferdig. Mange barn blir såret og gruer seg til å gå på skolen. Odin ble bare 13 år før han valgte å ta sitt eget liv. Dette er helt grusomt. Ikke mobb, vær venn!

Dina Iren

Nei til søppel i naturen!

Jeg synes at vi ikke kan kaste søppel i naturen fordi det ødelegger naturen. Det ødelegger for dyrene som går i naturen, og det ødelegger planeten vår. Vi kan heller kaste søppelet vårt i søppelbøtta. Vi kan ta opp søppelet etter andre. Vi kan ikke kaste søppel i naturen vår! Min oppfordring er å ta søpla di i søppelbøtta.

Nora