– Som politiker ønsker jeg å bli oppfattet som uavhengig, resultatorientert og ansvarsfull. Jeg ser at jeg ikke har mandat til å påvirke det politiske miljøet i den grad jeg ønsker slik situasjonen er nå, og velger derfor å trekke meg tilbake, sier Johan Gerhard Glein, som mandag kveld informerte Trønderbladet om at han ikke stiller til valg for Arbeiderpartiet i høst.

Glein, som sitter i kommunestyret og står på 19. plass på Aps nominasjonsliste for kommunevalget i 2015, sier perioden han har sittet har vært både interessant og utfordrende, men at han er uenig med partigruppen i prinsipielle spørsmål.

Kritisk til «ferdigbehandlede saker»

Overfor Trønderbladet utdyper han dette i en e-post, og nevner to punkter som essensielle.

– Det ene er at ordfører står for nærme rådmann, slik at en del av politikken som blir fremlagt fremstår som noe ferdigbehandlet. Man får en følelse av at det meste av debatten er tatt før man skal ta det opp i partigruppa, skriver han.

– Det andre går på evnen til å se seg tilbake på viktige spørsmål som var altavgjørende for kommunens drift. Typiske spørsmål som ikke ønskes debattert er overgangen til tonivåmodellen fra 2007. Svært mange ser at denne ikke har gjort kommunen sterkere, snarere motsatt.

Tonivåmodellen kjennetegnes ved to ledernivå - rådmannen og enhetsleder - og ved høy grad av ansvarsdelegering, med tilhørende beslutnings- og resultatansvar.

Vil modellen til livs

Johan Gerhard Glein mener det vil være riktig å se på denne prosessen for å faktisk vurdere om det var til det beste for kommunen.

– Som tidligere ansatt i kommunen kan det for meg virke som om det var en mye mer ryddig administrasjon før, og med en mer tydelig ledelsesstruktur. Jeg hadde personlig stor respekt for dyktige sektorledere som trolig hadde en større medbestemmelse i kommunale prosesser enn det vi ser i dagens struktur med enhetslederne, uttaler han.

– De var også tyngre utdannet med bakgrunn fra ledelse og økonomi. Det kan virke som om en for tung bør er blitt lagt på enhetsledernes skuldre.

– Sammenheng med økonomien

Glein sier det også foreligger uavhengige rapporter som stiller spørsmål om at dette var til beste for kommunen.

– Det begynner også å bli en klisjé at vi på fjerde året fremdeles diskuterer merforbruket på drift - uten at vi har kommet særlig lengre. Snarere ser det ut til at det hele straks har blitt verre. Jeg mener bestemt at det er en sammenheng mellom omstruktureringen til tonivåmodellen og de økonomiske utfordringene kommunen fikk, sier han.

– Derfor ønskes det fra min side handling fremfor ord, og jeg ser derfor at en ny periode for meg i Ap neppe vil gi resultater i kommende periode.

– Til etterretning

Den avtroppende politikeren påpeker derimot at han skal sitte sin periode ferdig for AP, og at han på en positiv skal prøve å gjøre sitt for å gjøre Midtre Gauldal til en bedre kommune i den tiden som er igjen.

Arbeiderpartileder Lars Jonli i Midtre Gauldal sier partiet har mottatt Gleins ønske om å ikke representere partiet i arbeid, og at de tar dette til etterretning. Utover det har han ingen kommentar.

Johan Gerhard Glein sitter også som vara i utvalg for næring, plan og miljø.