Melhus er verken landskjent og verdenskjent som et stort reiselivsmål, og både Melhus kommune og aktører mener det er fullt mulig å få profilert Melhus som et turmål.

Samarbeid

Kommunen har hatt to reiselivsseminarer, og blant det som kom fram, var at det er behov for salgbare opplevelsespakker samt flere overnattings- og serveringstilbud. Dessuten ønsker aktører mer samarbeid, og organisering av reiselivet. Ett annet moment var at det kan være for få skjenkebevillinger i Melhus, og rådmannen foreslår at politikerne vurderer om det er behov for å drøfte om antall skjenkeløyver skal økes.

Har noe å by på

Reiselivsaktører og kommunen peker på at det er noen spor å følge når det gjelder å få Melhus mer kjent i reiselivssammenheng.

Gaula er allerede ei kjent lakseelv, og betyr mye for lokalt næringsliv i form av salg av fiskekort og overnattingstilbud. Her kan det være mulig å få fram andre tilbud som matopplevelser og opplevelser knyttet til andre former for friluftsliv, mener aktørene og kommunen.

Fjøs er et annet stikkord. Melhus er fylkets største landbrukskommune, og har mange gårdstun med røde låver og hvite trønderlåner. Flere av låvene er allerede tatt i bruk til gallerier, møte- og festlokaler, spiseplasser og festivalarenaer. Eksempler her er Fremo gård og Loddgarden (Fjøsfestivalen). Interessen for kortreist mat er økende, og aktørene og kommunen tror det kan være mulig å bruke fjøs/låver mer i reiselivssammenheng.

Melhus har ei rik sagahistorie å by på, og gjentatte ganger har rektor Ronald Nygård ved Trøndertun folkehøgskole hevdet at uten Melhus ville det bare blitt permene igjen av Snorre. Kjente skikkelser i Melhus har vært Einar Tambarskjelve, Tora fra Rimol, drapet på Håkon jarl, Asbjørn fra Medalhus og i nyere tid Martin Tranmæl. I tillegg har Melhus en rik idrettshistorie med mange medaljevinnere, og det er gjort flere interessante historiske funn i jorda. Skjold, sverd, helleristninger, høvdingegraver, rester av bygg tilbake til steinalder og bronsealder samt gullring er noe av det som er funnet. Melhus mangler kulturhus, men de historiske detaljene kan være mulig å få profilert på ett aller annet vis, foreslår aktører og kommunen.

Turistinformasjonen for Melhus er lagt til Gaula natursenter. I planen kommer det fram at Melhus for tida ikke har noen produkter å markedsføre gjennom Trøndersk reiseliv.

Høring

Planen for reiseliv og turisme er lagt ut på høring fram til 1. april. Etter høringsrunden skal planen legges fram for politisk behandling, og kommunestyret avgjør hvordan planen kan følges opp.