Melhus kommunestyre har vedtatt at Melhus ikke skal samtale med Trondheim om eventuell kommunesammenslåing, og politikerne mener altså at det ikke er aktuelt at Melhus og Trondheim forenes.

Om naboene

- Melhus har fått kritikk for å være litt vel tilbakelent. Dette er en sak som skal avgjøres i Melhus, sa opposisjonsleder Gunnar Krogstad (Ap).

Krogstad vil i likhet med resten av kommunestyret, ikke ta kontakt med Ap-ordfører Rita Ottervik. Derimot hadde han et annet forslag under kommunestyredebatten tirsdag kveld.

- Det er riktig å ha en dialog med naboene for godt naboskap. Det er naturlig å snakke med Klæbu, Midtre Gauldal og Skaun, men ikke med Trondheim, sa Krogstad.

Et annet kart

Joralf Rindli (Frp) understreket at kommunesammenslåing ikke må skje med tvang. Han luftet et mulig kommunekart i framtida.

- Jeg tror Melhus klarer seg veldig godt som egen kommune. Klæbu går inn i Trondheim, mens jeg tror det blir et kjempestort kommunesentrum på Støren. Størst sjanse tror jeg det er at Melhus slår seg sammen med Skaun, mente Rindli.

Kommunestyret fulgte rådet fra avtroppende rådmann Roy J. Jevard om at Melhus kan klare seg som egen kommune, og vil være robust nok i et 40-års perspektiv. I vedtaket videre heter det at Melhus ikke vil gå inn i noen form for utredning om kommunesammenslåing med Trondheim. Derimot kan Melhus være åpen for å gå i utredning med Klæbu, Midtre Gauldal og Skaun om eventuell kommunesammenslåing.

Kritisk til reformen

Ordfører Jorid Jagtøyen rettet sterk kritikk mot kommunereformen, og hun sa at det vil skje en maktforskyvning fra politikere til byråkrater om antall kommuner reduseres. Et Norge med 100 kommuner vil få monsterkommuner, mener Jagtøyen.

- Er dette en bosettingsreform? Som Senterparti-ordfører mener jeg at vi ikke effektiviserer Norge ved å legge ned kommuner, sa Jagtøyen.

Jagtøyen sa at det har vært viktig for henne å si nei til Trondheim.

Gjennom de 50 årene som er gått siden den storstilte kommunesammenslåinga, har kommunene gjennomgått store endringer, kom Jagtøyen inn på.

- Jeg føler at prosessen så langt har vært å se på hva som skal tas fra fylkeskommunen. Det burde heller vært sett på hva som kan tas fra statlige myndigheter og gis til fylkeskommunene, uttalte Jagtøyen som har sittet i regjeringas referanseutvalg.