Under kommunestyremøtet 26. januar la økonomisjef Frode Larssen fram strakstiltak for at kommunen skal kunne betjene sine økonomiske forpliktelser.

Et forslag om å ta opp et umiddelbart sertifikatlån på 65 millioner kroner ble vedtatt, i og med at de fleste av sparetiltakene og inntektene vedtatt i budsjettet for 2015 ikke vil gi full effekt i år, deriblant eiendomsskatten.

– Uakseptabelt

Nå har den nye flertallsopposisjonen bestående av Høyre, Bygdelista, Senterpartiet og Fremskrittspartiet skrevet en interpellasjon til kommunestyremøtet førstkommende mandag, der de ber ordfører Erling Lenvik (Ap) og rådmann Knut Dukane redegjøre for diverse punkter de mener ikke er blitt belyst når det gjelder pengebruken og den økonomiske situasjonen i kommunen.

– Vi finner det uakseptabelt at en sak av denne karakter og omfang blir gjort kjent for kommunestyret en måned etter at budsjettet er behandlet, mener kommunestyre-gruppelederne Harald Rognes (BL), Odd Vårvik (Sp), Bjørn Enge (H) og Tor Flagestad (Frp), som har signert interpellasjonen.

Midler fra andre formål

De understreker at det fremgår av saksunderlaget at kommunens likvide situasjon var akutt allerede i desember 2014.

– Da ble kommunens trekkrettighet hos Nordea utvidet med 10 millioner kroner, og økonomisjefen opplyste i sin redegjørelse at dette var nødvendig, blant annet for at ansatte skulle få utbetalt lønn i desember, skriver de.

– Vi har videre forstått at kommunens likvide situasjon også har medført at det er forbrukt midler som var tiltenkt andre formål til å dekke løpende utgifter, blant annet fra avsetning til E-veier. Det er imidlertid så langt vi vet ikke konkretisert i hvilket omfang dette kan ha foregått.

Fire spørsmål søker svar

Kommunestyret behandlet budsjett og økonomiplan med handlingsprogram 8. desember, og opposisjonen, som fikk flertall for sitt budsjettforslag, skriver at de på det tidspunktet ikke var kjent med kommunens akutte likvide situasjon.

– Vi er av den oppfatning at dette er en sak som er svært alvorlig, og som vi kommer til å følge opp videre, skriver opposisjonspolitikerne, som nå ønsker svar på fire konkrete spørsmål 2. mars.

1. På hvilket tidspunkt var ordfører kjent med at kommunen har lånefinansiert løpende utgifter til bl.a. lønn og at midler som var tiltenkt andre formål er omdisponert til det samme formål?

2. Vi anser det selvsagt at Kommunestyret burde ha fått fullt innsyn i denne situasjonen senest i forbindelse med budsjettbehandlingen.  Hva er årsaken til at kommunens øverste politiske organ ikke ble informert på et tidligere tidspunkt?

3. I hvilket omfang, helt konkret, er midler tiltenkt andre formål blitt brukt til å dekke løpende utgifter?

4. Mener ordfører at det som her har skjedd, låneopptak, omdisponering og mangel på informasjon til kommunestyret er i henhold til lov og regelverk?

Venter med kommentar

Trønderbladet har vært i kontakt med ordfører Erling Lenvik, som sier han vil avvente med å kommentere interpellasjonen til kommunestyremøtet mandag.

– Det er en del datoer, møter og informasjon som må på plass før jeg uttaler meg, sier han.

Heller ikke rådmannen vil kommentere saken før møtet.

– Det er tre grunner til dette, sier Knut Dukane og ramser opp i en SMS:

– For det første så jeg ikke interpellasjonen før søndag. Den andre grunnen er at jeg nå jobber med å lage forslag til moment til svar, og det tredje er at interpellasjonen skal besvares av ordfører under kommunestyremøtet.

Økonomisjef Frode Larssen ga en dyster prognose for økonomien i Midtre Gauldal under kommunestyremøtet i januar. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Ordfører Erling Lenvik (Ap) og rådmann Knut Dukane (t.h.) forbereder nå et svar som skal gis under kommunestyremøtet mandag. De vil ikke uttale seg før den tid. Foto: Elling Finnanger Snøfugl