- Flyttinga av orgelpipene i Melhus kirke er bare med på å latterliggjøre bygda. Dette er en rampestrek som ikke ligner noe. Jeg kan ikke annet enn å appellere til folks samvittighet, sier Herborg Hongset.

Hongset har lenge vært engasjert i orgelsaken, og hun har gått i bresjen for å samle inn penger for å dekke opp menighetens egenandel.

Det er nå gått over ei uke siden flere oppdaget at nesten alle de 1000 orgelpipene på sørgalleriet i Melhus kirke var borte. Dagen etter fant kirketjeneren dem i kirketårnet og i det store loftsrommet i taket i kirka.

Et stort mysterium

Politiet har siden etterforsket saken, og har ennå ikke fått oppklart saken som fortoner seg som et stort mysterium. Tekniske spor er sikret og vitneavhør er foretatt. Tiltross for oppfordringene fra orgeltekniker Espen Selbæk og etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor om at den skyldige burde stå fram, har ingen meldt seg. Det har også vært sparsomt med tips. Politiet tror at noen få har vært med på flyttinga.

Ønsker fortsatt etterforskning

Både Herborg Hongset og Steinar Nyland som begge har vært sterkt engasjert i orgelsaken, er tydelige på at de håper at politiet fortsetter etterforskninga. Nyland kaller bortføringa av orgelpipene for kriminalitet.

- Det er veldig trist om saken ikke blir oppklart. Skjer det, vil saken bli liggende som et gnagsår, sier Hongset.

Hun synes det er en tragedie om orgelpipene er blitt skadet, og hun håper at orgelpipene ikke tok skade av tilbakeflyttinga.

- Det er nok spekulasjoner som det er, mener Hongset.

Innsamlinga til orgelet har for Hongsets del stoppet opp, og hun ønsker å vite hvilket orgel kirka skal få og hvilken tilstand orgelpipene er i, før hun tar standpunkt til om hun vil være med på videre innsamling. Nettopp orgelpipene fra Skottland har vært avgjørende for hennes engasjement, og Hongset sier at det verste som kan skje, er at Melhus kirke får et lite og ordinært orgel.

Telles på tirsdag

Tirsdag kommer orgelrådgiver Erling With Aasgård til Melhus kirke for å telle opp orgelpipene for å se om alle er på plass. For å sikre mer kompetanse til å vurdere om alle stemmene er i orden, har With Aasgård bedt om at mer kompetanse hentes inn. Fellesrådet har valgt Nils Torkildsen fra Brødrene Torkildsen orgelbyggeri i Nord-Trøndelag, og begrunner det med at dette er det nærmeste orgelverkstedet.

Les også: oppfordrer den skyldige til å stå fram