Til tross for at det i mange år har vært fokus på å få sykefraværet i kommunen ned, har det likevel økt de siste årene. Etter et positivt første halvår i 2014, gikk fraværet opp igjen fra august. Fraværsrapporten for 2014 viser at det totale sykefraværet i kommunen ligger på 8,4 prosent.

– Dette er høyt, selv om vi ikke skiller oss vesentlig fra mange andre kommuner, mener Brå Alsvik.

Den målsetningen er de ganske langt unna på nåværende tidspunkt.

Tiltak og oppfølging

Mandag kveld ble kommunestyret oppdatert på det som nå gjøres for å snu trenden, og særlig de tiltakene som settes inn mot pleie- og omsorgssektoren, der de sliter mest. Dette er gjennomgående i de fleste kommuner, da denne sektoren er særlig belastende for arbeidstakerne.

– Vi har nå etablert arbeidsmiljøgrupper over hver enkelt enhet, som inkluderer både enhetsleder, plasstillitsvalgt og verneombud. Alle enheter er pålagt å lage sine egne planer, forteller Brå Alsvik.

– I pleie- og omsorg legger vi fram fraværsstatistikk, og har hatt en dialog om hvordan vi kan hjelpe hverandre med å endre situasjonen og fremme nærværet. Vi gjennomgår rutiner for å følge opp sykemeldte og holder dagsseminar med oppmerksomhet mot de viktigste suksessfaktorene for å øke nærværet. Vi kurser også i medarbeidersamtaler, som er en viktig faktor når det gjelder å fremme trivsel. De ansatte må føle at de har tillit, at det er mulig å tenke sjøl, utvikle seg og ta selvstendige valg. Vi må jobbe for å fremme den indre motivasjonen.

Rådmannens lederavtale er også revidert, slik at han får mer rom for å følge opp.

Fremmer egenmelding

Bodil Brå Alsvik peker på at det kan være gunstig å oppfordre til heller å bruke egenmelding enn å gå rett på en lengre sykemelding.

– Man kommer erfaringsvis raskere tilbake i arbeid med egenmelding.

Assisterende rådmann Bodil Brå Alsvik mener fraværet kan reduseres med økt bruk av egenmelding. Foto: Elling Finnanger Snøfugl