Kommunepolitiker Bente Estenstad (Ap) reagerer sterkt på at Melhus må leve med mangelfull mobildekning i flere deler av kommunen til tross for at dette er høyt prioritert fra kommunens side.

- I jula måtte folk i Lufallsgrenda kjøre til et annet sted for å få signal på mobilen. Signalene på fasttelfonen var ute hele jula, sier Estenstad.

Mange steder

Estenstad er overrasket over at ingen steder i Melhus er med på prioriteringslista til fylkeskommunen når det gjelder utbedring av mobilnettet. Melhus har meldt inn at det mangler mobildekning langs drikkevannskilden Benna, Tømmesdalen, Kaldvelldalen, Jåradalen, Kvennabakken, Skjetnemarka, Lufallet og Restad Klefstad. I starten var disse områden ikke en gang registrert på prioriteringslista til fylkeskommunen.

Flere ganger har mangelfull mobildekning og bredbåndsdekning vært et tema i kommunestyret, og assisterende rådmann Morten Bostad har orientert om at kommunen vil samarbeide med fylkeskommunen om bedring av forholdene. Innbyggere har klaget over dårlige forhold, og Svein Hovin (Ap) har pekt på at konsekvensene kan være at folk ikke får tak i nødhjelp eller får jobbet hjemmefra på nett enten det er skolearbeid eller som hjemmearbeidsplass.

Mangler penger

Fylkeskommunens prosjektkoordinator Pål M. Dahlø kan ikke love noen bedring for Melhus som er fylkets nest største kommune, i år eller neste år. At en ikke kommer gjennom på mobil selv ved drikkevannskilden Benna som skal forsyne flere hundre tusen personer med vann, teller.

- Det koster to millioner kroner pr. mobilbase, og fylkeskommunen mangler penger, sier Dahlø.

Dahlø forteller at fylkeskommunen har prioritert å hjelpe ti kommuner, og Melhus er ikke blant dem. Av de ti kommunene som er plukket ut, har fylkeskommunen hjulpet tre og skal nå gå i gang med de resterende sju.

- Vi er godt kjent med problematikken, og vi har invitert Melhus kommune til et møte med ei utredning av kostnader. Melhus må finansiere dette selv, sier Dahlø.

Dahlø opplyser at netteierne tenker bedriftsøkonomi og ikke samfunnsøkonomi, og at de ikke anser det som lønnsomt å gjøre noe med de områdene som mangler mobildekning.

Midtre Gauldal

For Midtre Gauldal er Budalsdalen og Fordalen registrert som områder med mangelfull mobildekning,mens Skaun og Trondheim har ingen områder på lista.

Les også: misfornøyd med mobildekninga