Formannskapet i Holtålen kommune har bevilget 65.000 kroner til å få bygd ei laksetrapp i Hyttfossen i Gaula. Pengene kommer fra regionale midler Fylkesmannen har satt av, og skal i første rekke gå til planlegging av tiltaket, opplyser varaordfører Gudbrand Rognes.

I ei pressemelding opplyser Rognes at dersom laksen klarer å forsere Hyttfossen, vil laksen kunne vandre helt opp til Reiten. Det vil forlenge den lakseførende strekninga i Gaula og laksens oppvekstområde med flere kilometer.

- I tillegg vil mer laks i elva gi en positiv effekt lenger nede i dalen, men vil også styrke næringsgrunnlaget i Holtålen. OM det lar seg gjøre å realisere ei laksetrapp, vil det bli en stor attraksjon i seg selv, forklarer politikerne i Holtålen.

I pressemeldinga framheves det at sprenging av fjell ved Eidet bru i Ålen har bedret oppgangen mot det kjente landemerket Hyttfossen. Slik politikerne forstår det, er fossen selve hinderet for at laksen klarer å gå enda lenger opp i Gaula.

- Økt lakseførende strekning vil gi laksen bedre muligheter for gyting og slik sett være med på å trygge villaksstammen i Gaula. Holtålen kommune forventer at kommunene som grenser til Gaulavassdraget, Gaula fiskeforvaltning/grunneierne, Direktoratet for naturforvaltning og andre med hjerte for villaksen, engasjerer seg i et så viktig tema som bevaring av villaksen er, både som art og i næringsmessig sammenheng, skriver politikerne i pressemeldinga.