- Vi oppfordrer de som flyttet på orgelpipene i Melhus kirke om å stå fram, og det bør de gjøre, sier etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor.

Politiet etterforsker fortsatt saken om de rundt 1000 orgelpipene som ble flyttet fra sørgalleriet i Melhus kirke til kirketårnet og loftet over koret i Melhus kirke. Orgelkonsulent Bjørn Andor Drage har anslått verdien på orgelpipene til fem millioner kroner. Inntil 22 stemmer fra Aberdeen skulle brukes til å redusere kostnadene i orgelprosjektet.

Sterk oppfordring

Nå kommer etterforskningslederen med en sterk oppfordring om at den eller de som flyttet på pipene kort tid før orgelkontrakten skulle underskrives, forteller politiet om det de har gjort.

- Ingen har foreløpig innrømmet noe, sier Fossum.

Politiet har fortsatt noen vitneavhør å foreta i saken. Et moment Fossum nevner, er at mange har tilgang til kirka, og at det ikke begrenser seg til dem som har nøkkel.

Hvilke konsekvenser en innrømmelse kan ha, har Fossum ikke oversikt over ettersom det er opp til en politijurist å avgjøre hva en eventuell siktelse vil lyde på. Juristen skal også avgjøre hvor lenge politiet skal holde på med saken om ingen bekjenner noe. Fossum peker på at bortføringa av orgelpipene er en vanskelig sak fordi det ennå ikke er avklart om noen av orgelpipene er kommet bort eller er skadet. Fellesrådet har måttet engasjere orgelrådgiver Erling With Aasgård som å se over om orgelpipene som er i tinn og legeringer, er kommet heltinnet fra flyttinga fra galleriet og opp til gjemmestedet.

Skylder på hverandre

Etterforskningslederen sier at folk skylder på hverandre.

- Det kan vi ikke ta hensyn til. Dette er en sak med indre strid, sier Fossum.

Les også: oppfordrer også den skyldige til å melde seg