- Her har kommunestyret glemt at det er noen som skal kjøpe en bolig. Her burde debatten i kommunestyret ikke være om hvordan man vil fordyre boligene på Lundamo, men om en vil ha de 100 planlagte boligene, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Mener det ikke kan settes krav

Jæger retter flengende kritikk mot flertallet i Melhus kommunestyret som krever at Heimdal Sag Prosjekter skal ta med vannbåren varme i det planlagte boligfeltet Mosløkkja på Lundamo. Ifølge Jæger kan Melhus kommune ikke sette slike krav når kommunen ikke har fjernvarmeanlegg, og han mener at utbyggeren bør klage på vedtaket.

I tirsdagens papiravis skrev Trønderbladet om Boligprodusentenes forening har spurt Kommunal- og moderniseringsdepartementet om kommuner kan stille tekniske særkrav. Etter oppslaget i avisa, tok administrende direktør Jæger kontakt, og han undrer seg over om kommunestyrets flertall har hatt de unge boligkjøperne i tanken da de gjorde vedtaket. Aud Herbjørg Kvalvik (SV) var den som sterkest frontet forslaget i kommunestyret, og hun fikk ved seg utbrytere fra Høyre og Senterpartiet samt Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig folkeparti.

Mer krav til andre

- Kommunestyret burde tenke på at noen skal kjøpe en bolig. De fleste i kommunestyret har bolig, mens her dreier det seg om unge som skal inn på boligmarkedet. Nå får de unge et krav om vannbåren varme, mens de som sitter i kommunestyret, ikke fikk slikt krav da de kjøpte seg bolig, sier Jæger.

Jæger mener det er unødvendig å kreve vannbåren varme fordi dagens nye boliger er energieffektive. Dessuten må det uansett være stikkontakter i boligene fordi vannbåren varme ikke kan lade for eksempel mobiler. Vedfyring kan også være en alternativ energikilde, og skolen har mer enn nok av ved, peker Jæger på.

- Hvis det skulle være lov å kreve vannbåren varme, er vedtaket gjort for at rørleggerne skal tjene mer penger på grunn av vannlekkasjer, spør Jæger.

Boligkjøper må betale

Jæger mener at all erfaring viser at dersom politikere innfører særkrav, fører det til økte utgifter for utbyggeren som i neste omgang legger det på boligkjøperen. Boligprodusenter må ha marginer slik at de overlever videre, forklarer Jæger. Ifølge en konsulent, vil vannbåren varme koste 200.000 kroner ekstra pr. boenhet.

- Har de politikerne som stemte for dette, spurt velgerne om de synes det er greit med slike krav, spør Jæger.

Når det gjelder kommunestyrets krav om at boligkjøpere skal betale for fortau langs fylkesveien, mener Jæger at alle som bruker fortauet må være med på å betale. På Lundamo har kommunen gitt dispensasjon for den nye skolen for at det mangler trygg skolevei, og nå legges halvparten av utgiftene på Heimdal Sag Prosjekter.

- Kostnadene skal fordeles forholdsmessig. Dersom elever bruker fortauet, skal også de være med på å betale, sier Jæger.

Heimdal Sag Prosjekter har varslet at de kommer til å gi opp boligprosjektet på grunn av kravet om vannbåren varme, og ordfører Jorid Jagtøyen har anbefalt at firmaet anker vedtaket i kommunestyret.

Les mer: om kommunestyrets argumentasjon

Administrerende direktør Per Jæger. Foto: Johnny Syversen