Alle orgelpipene er nå samlet på det sørlige galleriet i Melhus kirke, og døra til galleriet er nå låst. Det opplyser kirkeverge Kurt Rylandsholm.

- Det finnes bare en nøkkel til galleriet der orgelpipene er, og den disponeres av fellesrådet, sier Rylandsholm.

Ikke egen orgel-forsikring

Orgelpipene er innlåst for å hindre at de blir flyttet nok en gang. Mandag ble orgelpipene båret ned fra kirketårnet og loftsrommet over koret, og flyttet tilbake til galleriet mot sør.

Fellesrådet har ikke egen forsikring for orgelpipene, men orgelpipene inngår i kirkas innbo. Da orgelpipene forsvant, ble dette meldt fra til forsikringsselskapet, opplyser kirkevergen.

Skal vurdere tilstanden

Orgelrådgiver Erling With Aasgård som tidligere har vært inne som rådgiver i forbindelse med utvelgelse av orgelbygger, er engasjert til å telle opp og vurdere tilstanden på orgelpipene. Dersom Aasgård ønsker bistand, vil fellesrådet hente orgelkonsulent Bjørn Andor Drage tilbake til Melhus, forteller kirkevergen. Drage har opplyst til kirkekontoret at han ikke har tid til å komme til Melhus før rundt midten av februar.

Fellesrådet har avtalt med Orgelbau Kuhn at dialogen i forbindelse med orgelkontrakten skal fortsette såfremt tilstanden på de gjenfunne orgelpipene ikke er vesentlig forandret.

Nøkler kan være på avveie

I forbindelse med orgelpipenes mystiske forsvinning, har det kommet fram at nøkler til redskapshuset der kirkenøkkelen henger og kirkenøkler, kan være på avveier.

- Vi kommer til å vurdere om kirkenøkkelen skal henge i redskapshuset siden det er så allment kjent at den henger der, sier Rylandsholm.

Allerede under informasjonsmøtet sist onsdag, fortalte fellesrådsleder Asbjørn Buklev at det ikke var tegn til innbrudd, og at den som hadde tatt orgelpipene til fem millioner kroner, måtte ha hatt nøkkel.

Mandag var det storstilt dugnadsaksjon for å få orgelpipene tilbake til sørgalleriet, og de bortimot 1000 orgelpipene måtte bæres ned den bratte og smale spiraltrappa.