Trondheim kommune søkte i juni i fjor Fylkesmannen om å få ekspropriere ved innsjøene Benna og Grøtvatnet slik at Metrovann-prosjektet kan gjennomføres.

Mange skal ha

Nå har svaret kommet, og Trondheim kommune får medhold hos Fylkesmannen om at grunneiere må tåle å miste rettigheter for å sikre drikkevannet. Som kjent samarbeider Trondheim kommune og Melhus kommune om Metrovann som innebærer at vann fra Benna skal fungere som reservevannskilde og permanent drikkevannskilde for Trondheim, mens Melhus skal ha Jonsvatnet som reservevannskilde. Til sammen skal 43.000 forsynes permanent av drikkevann fra Benna, mens 200.000 vil ha Benna som reservevannskilde og i perioder som eneste vannkilde.

Ikke bading

Grunneiere og andre må tåle forbud mot nye byggetiltak som ikke innebærer ordinært vedlikehold, forbud mot camping, bading og motorkjøretøyer, forbud mot gjødsel, olje og farlige kjemikalier, forbud mot innlagt vann i hytter og forbud mot å øke bestanden av husdyr. Innskrenkingene i rettigheter gjelder 113 private eiendommer hvorav 20 ansees av Fylkesmannen som bebodd.

Imidlertid slås det fast fra Fylkesmannens side at grunneiere vil kunne bygge opp igjen etter brann. Derimot mener Fylkesmannen at folk kan bade i vann i nærheten. Videre mener Fylkesmannen at det ikke kan tillates ridesenter på gården Grøtan.

Fylkesmannen mener at fordelene er større enn skadevirkningene, og at det er gjort nok forsøk på å få til en minnelig løsning. 13 har så langt skrevet under på avtale med Metrovann.

I brevet fra Fylkesmannen vises det til at kvaliteten på drikkevannet fra Benna er meget god, men at vannkilden ikke er sikret mot forurensning slik det er nå. Benna har derfor ikke fått godkjenning som drikkevannskilde.